TERREMOTO 3 DE LA MASCHIOPREGĂTIT PENTRU LUCRU
octombrie 14, 2020
 

Pesemne că anul agricol 2020 este în continuare unul extrem de dificil din cauza secetei care a pus stăpânire pe multe suprafeţe agricole din ţară. De asemenea, specialiștii Titan Machinery România consideră că este un moment propice pentru a nu distruge ceea ce nu a reușit seceta, respectiv a păstra apa care a mai rămas în sol și de a semăna direct în miriște. Acest lucru se poate realiza pin tehnologii avansate și echipamente pe măsură care oferi o apariţie uniformă a plantelor.

Semănatul direct fără o cultivare prealabilă înseamnă semănat cu o minimă deplasare de sol. Aceasta economiseşte umiditatea din sol care altfel ar fi dispărut cu fiecare cultivare în parte. Miriştea culturii precedente este lăsată ca strat de protecţie, ceea ce duce la crearea unui microclimat pentru noua cultură. Într‐un climat uscat şi cald, miriştea protejează de soare plantele şi suprafaţa solului, în timp ce intr‐un climat mai rece menţine un strat protector de zăpadă în timpul iernii. Acest strat devine apă utilă în primăvară. Menţinerea unei mirişti pe suprafaţa solului descreşte, de asemenea, riscul eroziunii şi a pierderii de nutrienţi utili. Necultivarea solului previne scoaterea la suprafaţă a buruienilor îngropate adânc. Resturile vegetale de la recoltare limitează evaporarea şi umbresc solul, astfel încât buruienile dependente de soare întâmpină dificultăţi la germinare.

Cei mai mulţi fermieri înţeleg importanţa menţinerii unei seminţe sănătoase. Dacă sămânţa este casa pe care ai construit‐o pentru a favoriza dezvoltarea timpurie a culturii, e bine să ne gândim la patul germinativ ca la temelia acesteia. O pregătire necorespunzătoare a patului germinativ, cu atât mai mult acum, în condiţii de secetă excesivă, realizată prin lucrări adânci, cu denivelări și mari pierderi de apă, face ca sămânţa să fie incorporată la adâncimi diferite, cu germinarea și răsărirea eșalonate, goluri în cultură, nerealizarea densităţii și plante debilitate, ușor concurate de buruieni și atacate de agenţi fitopatogeni.

Sky Agricultura este lider pe piaţa din Franţa al echipamentelor de sănănat plante păioase. Beneficiind de o experientă de peste 40 de ani de dezvoltare, semănătoarea Sky Easy Drill este vârful tehnologic al acestui producător francez și totodată noul reper în rândul multor fermieri profesioniști.

Să vedem care sunt punctele forte ale acestei semănători, în condiţiile actuale din România:

• Noul design al secţiei de semănat, compus din disc, brăzdar și prevăzut cu vidia, are o durată îndelungată de viaţă și oferă o plasare precisă a seminţelor. De asemenea, secţia de semănat nu necesită întreţinere.

• Buncărul multiplu cu până la patru produse diferite și două circuite separate oferă două adâncimi de semănat diferite. Toate semănătorile Sky Easydrill din seria 20 vin în configuraţia standard cu versiunea Fertisem (seminţe + fetilizator). Pot fi folosite pentru seminţe, peleţi, fertilizator (inclusiv microgranulator), covoare tehnologice.• Versatilitatea semănătorilor Easy Drill, garantează o adâncime de semănat în teren prelucrat, folosind roţile de consolidare din faţă, în culturi tehnologice, dar și direct în miriște, folosindu‐se de avantanjul nedislocării solului, de presiunea de până la 250 kg/brazdar și a unghiului de înclinare de 3.5 grade pe fiecare disc.

• Transferul greutăţii se realizează cu ajutprul cilindrilor hidraulici, care pot transfera greutatea mașinii fie pe discurile de semănat, fie pe discurile de adâncime. Semănătoarea se poate adapta la condiţii umede sau uscate de semănat.

• Opţiunea premium E‐Drive include controlul electric al rândurilor din control box, mulţumită valvelor electrice montate pe distribuitorul principal.

Alte opţiuni sunt:.
• Lumini LED;
• Camera video spate;
• Anvelope de până la 710.
• Sistemul universal tramlinning permite închiderea oricărui rând.
Asta presupune că poate lucra în orice configuraţie a mașinilor de fertilizat/erbicidat.

• Controlul secţiunii poate fi acţionat automat prin GPS cu închiderea automată a celor doua jumătăţi de secţii de semănat, stânga/dreapta.

• Prin terminalul ISOBUS Quartz de 8 inchi color se pot controla digital rândurile din cabină.

• Semănătoarea poate fi echipată cu senzori de monitorizare pentru seminţe și fertilizator.

• Axa de transport oferă siguranţă maximă în transport și este suspendată atunci când este în modul de lucru pentru a nu afecta cultura.

Semănatul direct este de fapt cea mai simplă tehnică de înfiinţare a unei culturi, dar solicită mai mult decât alte metode. Cheia succesului este asolamentul corect, unde cerealele sunt alternate prin alte culturi.
O structură bună a solului fără compactare şi suprafaţa relativ netedă sunt necesare, la fel ca şi o bună distribuţie a resturilor vegetale. Fermierii care au reuşit să creeze condiţiile corecte acordă semănatului direct oportunitatea de a asigura înfiinţarea corectă a culturilor şi productivităţi bune la cele mai mici costuri şi în timpul cel mai scurt.

Pe termen lung semănatul direct asigură mai multe efecte pozitive, cum ar fi structura îmbunătăţită a solului precum şi un trafic crescut de râme de pământ ce duc la scăderea compactării, ducând în final la creşterea productivităţii. Un număr mare de râme duce la un drenaj mai bun al solului şi schimburi mai eficiente de gaze în sol.