INDAGRA 2021
octombrie 20, 2021

 

CLAAS TRION

un nou punct de referință pentru clasa medie a combinelor de recoltat


 


Odată cu lansarea a 20 de noi combine de recoltat din seria TRION, CLAAS face un alt pas în inițiativa sa cu privire la modelele de combine de recoltat, care a început în 2019. Acest lucru înseamnă reînnoirea a aproape întregii game de combine de recoltat a companiei în doar doi ani.

Seria TRION de ultimă generație cuprinde nu numai utilaje cu 5 și 6 scuturători, ci și combine de recoltat hibride, cu rotori simpli sau dubli. Sunt disponibile, de asemenea, mai multe versiuni TERRA TRAC și MONTANA. Fidelă motto-ului TRION „Fits your farm” (Se potrivește fermei tale), gama de utilaje rezultată oferă o multitudine de variante și caracteristici nemaiîntâlnite în această clasă de combine.

Inițiat ca urmare a numeroaselor discuții aprofundate cu clienții, dezvoltat îndeaproape cu fermieri, furnizori de servicii și distribuitori din regiunile agricole cheie ale lumii, perfecționat cu expertiza inginerilor de cercetare și dezvoltare CLAAS: noul model TRION este un alt reper în evoluția combinei de recoltat CLAAS și stabilește noi standarde în clasa de performanță a combinelor de dimensiuni medii.

Sfera de cuprindere unică a gamei de modele și caracteristici face posibilă îndeplinirea tuturor cerințelor clienților. TRION este potrivit pentru fiecare piață - fie în Europa, America de Nord sau Africa de Sud - și este destinat segmentelor de clienți care variază de la ferme tradiționale de familie la fermele mari, orientate spre performanță și furnizorii de servicii, care necesită tehnologie superioară. Fie că este vorba de îndeplinirea cerințelor fermelor cu o suprafață de 200 de hectare sau a fermelor cu o suprafață anuală combinată de 1.000 de hectare; indiferent dacă recoltele sunt de grâu, rapiță, porumb, soia sau orez; indiferent dacă terenul este deluros sau perfect plan: obiectivul este de a oferi eficiență maximă de treierat și operare ușoară, într-o combinație orientată către client pentru fiecare fermă și orice condiții: TRION – Fits your farm.

În special patru atribute permit modelului TRION să îndeplinească gama extrem de largă de cerințe ale clienților din întreaga lume:

 • Noul TRION este sinonim cu un nivel ridicat de adaptabilitate la cerințele fermei individuale și la cultura specifică, în timpul recoltei - cu schimbări rapide, ușoare și fără scule ale tipului de material recoltat și un număr mare de tipuri de hedere, cu lățimi de până la 12 m sau 12 rânduri. În plus, noua serie este de neegalat în domeniul de aplicare pe care îl oferă pentru individualizarea specificațiilor cabinei și a caracteristicilor de confort, precum și a transmisiei și a sistemului de antrenare.
 • Performanța modelului TRION în toate condițiile de recoltare reprezintă eliminarea compromisurilor dintre eficiență și productivitate. Tehnologia de treierat APS cu eficiență dovedită, cu sistemul de curățare JETSTREAM, un buncăr pentru cereale de dimensiuni mari și ratele mari de descărcare contribuie la capacitatea sa impresionantă. Un ansamblu de acționare simplu, eficient și cu întreținere redusă, combinat cu tehnologia inteligentă a motorului cu DYNAMIC POWER, menține consumul de carburant la un nivel minim.
 • Precizia modelului TRION, care rezultă din utilizarea celor mai noi tehnologii și sisteme de asistență, cum ar fi CEMOS AUTOMATIC pentru recoltare automată, ajută la obținerea de performanțe optimizate și asigurarea unui nivel ridicat de confort al operatorului, indiferent de dimensiunea fermei.
 • Fiabilitatea modelului TRION a fost asigurată de un program de testare la nivel mondial. Lucrările de întreținere simple și care asigură economie de timp pentru client, combinate cu un ansamblu de acționare fiabil, intervale mai mari de întreținere și o monitorizare excelentă a stării acționării economisesc timp și fac costurile mai previzibile.

Gama largă de utilaje cu roți, modelele TERRA TRAC și MONTANA, completată de un portofoliu extins de combinații de hedere, permit fiecărei ferme - indiferent de profilul său operațional - să facă alegerea corectă, fără compromisuri.

CLAAS-lansează-TRION-un-nou-punct-de-referință-pentru-clasa-medie-a-combinelor-de-recoltat_3

Două concepte de separare, trei serii de modele

Datorită varietății fără precedent a utilajelor care alcătuiesc noua serie de trei modele TRION, CLAAS poate acoperi segmentul de la 258 CP cu cinci scuturători până la combine de recoltat hibride de 435 CP cu rotor dublu. Cele 20 de modele noi dispun de multe sisteme de asistență de ultimă generație, oferă un nivel foarte ridicat de confort la conducere și ușurință în utilizare și sunt extrem de eficiente.

Gama TRION cuprinde, în esență, trei serii de modele, cu combine de recoltat cu scuturători și combine de recoltat hibride și două lățimi ale canalului de treierat:

 • TRION 500 cu 5 scuturători și sistem de treierat APS WALKER; lățime canal de 1.420 mm
 • TRION 600 cu 6 scuturători și sistem de treierat APS WALKER; lățime canal de 1.700 mm
 • TRION 700 cu sistem de treierat APS HYBRID (TRION 710 – 730 cu rotor unic ROTO PLUS, TRION 750 cu rotor dublu ROTO PLUS); lățime canal de 1.420 mm

Pe lângă faptul că aduc o nouă gamă largă de soluții de separare în clasa de performanță pe care o acoperă, toate seriile de modele pot fi echipate cu cele mai noi caracteristici. Acest lucru înseamnă că portofoliul include acum nu doar șase versiuni cu șenile TERRA TRAC, ci și alte șase utilaje cu compensare a pantei laterale MONTANA. În plus, toate modelele TRION sunt echipate cu o nouă cabină premium. Reflectând spectrul vast de configurații posibile, care se extinde până la combine de recoltat de înaltă tehnologie și numeroasele aplicații diferite pentru care este potrivită noua gamă, motto-ul „Fits your farm” al modelului TRION nu ar putea fi mai potrivit.

Concentrat pe îndeplinirea celor mai înalte cerințe de performanță

Separarea primară pentru toate modelele TRION este realizată de unitatea de treierat APS cu un accelerator de pre-separare (diametru de 450 mm) și o tobă de batere de mari dimensiuni (diametru de 600 mm), care asigură un flux constant de material recoltat și permite funcționarea susținută pe parcursul zilelor lungi de lucru. Aproximativ 90 la sută din boabe sunt preluate cu ușurință din materialul recoltat în această etapă inițială. Turația tuturor celor trei tamburi poate fi reglată sincron din cabină prin CEBIS. De asemenea, CEBIS este utilizat pentru reglarea în paralel și în mod sincron a suprafeței de separare și contrabătătorului. Protecția hidraulică la suprasarcină permite funcționarea până la limita de performanță, previne blocajele și oferă, de asemenea, protecție împotriva deteriorării cauzate de corpurile străine. Dacă este necesar, cele trei segmente ale contrabătătorului MULTICROP, care este proiectat pentru multe materiale recoltate destinate treierării și condiții de treierat, pot fi înlocuite pur și simplu prin trapa de colectare a pietrelor. Contrabătătorul principal poate fi echipat cu diverse segmente concave, după cum este necesar, cu un segment concav conceput ca o unitate ușor de schimbat.

Separarea secundară pentru TRION 500 și TRION 600 este realizată de cinci sau șase scuturători cu suprafețele de separare respective, de 7,48 și 6,25 m2. Aceste modele sunt echipate în mod standard cu MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS), care afânează în mod uniform masa de paie, crescând astfel semnificativ performanța de separare, mai ales atunci când este vorba de un nivel ridicat de umiditate a paielor sau de plante spontane. Separarea secundară atât pentru TRION 720, cât și pentru TRION 730 este gestionată de un singur rotor. În schimb, vârful de lance al seriei de modele, TRION 750, folosește rotori dubli pentru separarea secundară. Pentru toate modelele TRION cu APS HYBRID și ROTO PLUS, turația rotorilor este continuu variabilă și poate fi setată independent de viteza unității de treierat APS, din confortul cabinei. Reglarea hidraulică a clapetei rotorului (TRION 720/730: reglare manuală disponibilă ca opțiune) face posibilă închiderea a până la patru segmente, reducând astfel sarcina de pe casa sitelor, când sunt implicate paie uscate.

Curățare JET STREAM cu sistem de nivelare 3D/4D

Pentru a face față ratei înalte de productivitate, toate modelele TRION sunt echipate cu un sistem de curățare JET STREAM extrem de eficient, cu turbine de ventilație, variator hidraulic pentru turația ventilatorului și prima treaptă dublu ventilată pentru a asigura pre-curățarea. Sitele superioare și inferioare au o suprafață totală combinată de 5,1 m2 pentru TRION 500 și TRION 700, respectiv de 5,8 m2 pentru TRION 600. Datorită curățării 3D cu control transversal activ, performanța completă de curățare este menținută și pe pantele cu o înclinare de până la 20 %. În timpul treieratului la deal și la vale, AUTO SLOPE reglează automat turația ventilatorului. În ceea ce privește modelul TRION 700, sistemul opțional de curățare 4D asigură, de asemenea, performanțe constante la operarea pe pante.

Toate modelele TRION pot fi echipate, după cum este necesar, cu diferite sisteme automate și de asistență pentru operator din gamele CEMOS AUTOMATIC și CEMOS DIALOG, care nu numai că îmbunătățesc performanța, ci și optimizează eficiența și calitatea treieratului, reducând în același timp volumul de muncă al operatorului.

 • AUTO CROP FLOW identifică vârfurile de sarcină în etapele de separare primară și secundară, precum și la nivel de motor și reduce fluxul de material recoltat din unitatea de treierat, dacă este necesar.
 • CRUISE PILOT preia controlul automat al vitezei de deplasare în conformitate cu unul dintre cele trei moduri preselectate: Tempomat pentru o viteză constantă de deplasare, Randament constant pentru sarcina constantă a tuturor ansamblurilor cheie, chiar și în cazul schimbării drastice a condițiilor de recoltare, și Randament maxim cu monitorizarea pierderilor pentru un proces optim de treierat, la limita de performanță a utilajului.
 • AUTO SLOPE: reglează turația ventilatorului turbinei pe baza înclinării longitudinale a utilajului TRION pe pante, astfel încât performanța de curățare să rămână stabilă.
 • CEMOS AUTO CLEANING: turația ventilatorului și deschiderile din sita superioară și inferioară sunt ajustate automat în funcție de schimbarea condițiilor de treierat.
 • CEMOS AUTO THRESHING: distanța contrabătătorului și turația unității de treierat APS sunt reglate automat în funcție de condițiile de treierat.
 • CEMOS AUTO SEPARATION: această funcție a modelului TRION cu APS HYBRID reglează automat turația rotorului și poziția clapetelor rotorului în funcție de condițiile de recoltare în schimbare.

Buncăr de boabe de 12.000 l, cu o rată de descărcare de 130 l/s

Debitele ridicate necesită performanțe pe măsură, atunci când vine vorba de descărcare - și, de asemenea, buncăre mari de boabe. Capacitățile buncărelor de boabe de 8.000, 9.000, 10.500, 11.000 sau 12.000 litri variază în funcție de model și versiune. Viteza de descărcare variază de la 90 la 130 l/s. Unghiul mare de pivotare, de 105 grade, al tubului de descărcare permite operatorului să aibă o vedere excelentă asupra canalului în timpul descărcării. Disponibilă ca opțiune, PROFI CAM oferă o vedere directă, cu unghi larg spre remorcă sau autovehiculul de transport și astfel îi permite operatorului să gestioneze procesul de descărcare cu o anticipare și o precizie și mai mari. Un canal opțional pivotant, care poate fi reglat prin intermediul manetei multifuncționale CMOTION face posibilă descărcarea extrem de precisă, chiar și în timpul deplasării.

Tocătoare de paie robuste

Dacă paiele trebuie să rămână pe câmp, tocătoarele și împrăștietoarele de paie disponibile pot fi utilizate pentru o operațiune excelentă. Ca alternativă la unitatea obișnuită STANDARD CUT, care are 52 de cuțite pentru TRION 400 și 700 cu canal îngust de treierat și 64 de cuțite pentru TRION 600 cu canal larg de treierat, modelele TRION pot fi echipate cu tocătoare de paie SPECIAL CUT cu 72, respectiv 88 de cuțite. Lățimea și direcția de împrăștiere pot fi reglate manual sau, opțional, electric prin CEBIS.

Împrăștietorul radial disponibil pentru lățimi mari de lucru împrăștie paiele și pleava în mod fiabil și uniform pe toată lățimea de lucru. Reglarea automată a direcției de descărcare, care poate fi specificată atât pentru împrăștietorul standard, cât și pentru împrăștietorul radial, corectează automat direcția de descărcare în conformitate cu nivelul de sensibilitate setat pentru a compensa în condiții de vânt puternic și teren înclinat și pentru a menține o distribuție uniformă.

Motoare noi – eficiență garantată

Toate cele patru serii de modele TRION sunt acționate de ultima generație de motoare cu șase cilindri Cummins: seria TRION 500, precum și TRION 640 sunt echipate cu motorul Cummins B6.7, care îndeplinește standardul Stage V și are o capacitate cilindrică de 6,7 l, în timp ce seriile TRION 650, TRION 660 și TRION 700 sunt acționate de motoarele Cummins L9, Stage V, cu o capacitate cilindrică 8,9 l. Turația nominală a motorului cu injecție common-rail este de doar 1.900 rpm, cu o deplasare rutieră silențioasă și economie de carburant la 1.650 rpm. Mai mult, toate motoarele sunt echipate cu sistemul de adaptare automată a puterii DYNAMIC POWER. Dacă nu este necesară o funcționare a motorului la putere maximă, de exemplu, pentru depunerea materialului pentru brazdă, unitatea de comandă a motorului reduce puterea - și, prin urmare, cantitatea de carburant diesel injectat - la nivelul necesar. Acest sistem de control inteligent este capabil să reducă până la 10% din costurile de carburant. Adăugați la aceasta efectul turațiilor reduse ale motorului și este clar că, și din punct de vedere al eficienței, modelele TRION sunt tot ceea ce ne-am putea aștepta de la combinele de recoltat CLAAS.

Modelele TRION 500 și TRION 600 au o capacitate a rezervorului de 600 și respectiv 800 l, în timp ce modelul TRION 700 poate dispune de un rezervor de carburant de 800 sau 1.000 l. În funcție de model, pot fi montate rezervoare de 80 sau 100 l de AdBlue pentru sistemul de control al emisiilor.

Șase versiuni MONTANA și TERRA TRAC

Disponibilitatea modelelor cu compensare a pantelor laterale MONTANA și sistem de șenile TERRA TRAC este mai mare decât niciodată pentru seria TRION. Șasiul utilajelor TRION MONTANA este capabil să compenseze pante laterale cu o înclinare de până la 18% și pante longitudinale cu o înclinare de până la 6%. În plus, utilajele TRION MONTANA au tracțiune integrală POWER TRAC, AUTO SLOPE pentru a gestiona performanțele de curățare pe pante și un diferențial blocabil opțional, care poate fi acționat electric pentru roțile din față. Pentru toate tipurile de transmisie există două trepte pentru fiecare dintre cele două intervale de turații. Sistemul de șenile TERRA TRAC asigură trei lățimi: de la 635 mm la 890 mm, disponibile pentru șase modele din noua serie TRION, printre care modelul TRION 530 TERRA TRAC cu cinci scuturători. Acesta din urmă, la fel ca TRION 700 TERRA TRAC, păstrează o lățime exterioară de 3,29 m atunci când se deplasează pe șenile înguste și în limita a 3,49 m pe șenile de 735 mm. Seria 600 a modelelor TRION TERRA TRAC are o lățime exterioară de 3,49 m, cu șenile de 635 mm. Toate modelele TERRA TRAC, ca și utilajele cu roți, sunt capabile să se deplaseze cu până la 30 km/h.

O gamă variată de implemente frontale montate din fabrică

Modelele TRION pot fi combinate cu un număr mare de implemente frontale CLAAS. În plus față de hederele CERIO cu platformă fixă, gama include hedere VARIO, hedere CONVIO și hedere pliabile. Pentru culturile de talie mică, precum mazărea sau soia, gama cuprinde seria MAXFLEX cu melc de alimentare și heder cu bandă CONVIO FLEX, ambele având o platformă flexibilă. Gama de hedere este completată de implementele frontale CORIO și CORIO CONSPEED pentru porumb, precum și SUNSPEED pentru operațiunea de treierat floarea-soarelui. Pe piețele relevante, precum Canada, poate fi furnizat și pickup-ul SWATH UP. Datorită detectării automate a implementelor frontale, TRION știe întotdeauna ce implement frontal este montat și este capabil să efectueze automat ajustările necesare la setările utilajului.

Carcasa sistemului de alimentare poate fi furnizată fie cu un unghi de tăiere fix, fie cu un unghi de tăiere reglabil mecanic, fie cu un unghi de tăiere reglabil hidraulic de pe scaunul operatorului. De asemenea, este posibil să comandați un transportor cu bandă ca alternativă la transportorul cu lanț. Pe lângă funcționarea mai lină și mai liniștită, transportoarele cu bandă au o durată de viață mai mare și necesită mai puțină întreținere. De asemenea, clienții au posibilitatea de a alege o rolă de ghidare deschisă sau închisă. Inversarea hidraulică a implementului frontal este disponibilă standard, la fel ca noua funcție de „alimentare lentă”.


Cele mai recente tehnologii pentru designul avansat al cabinei

Un alt punct culminant al seriei TRION este noua cabină. Oferă mai mult spațiu, în special spațiu pentru cap și pentru picioare, și poate fi echipată cu un scaun opțional îmbrăcat în piele, care se rotește la 30 de grade pe ambele părți, pentru o poziție de ședere optimă în orice moment. Suporturile pentru picioare opționale permit operatorului o serie de poziții relaxante pentru lucru. Un parbriz mai mare și geamurile laterale cu montanți A mai înguști oferă o vizibilitate excelentă asupra implementului frontal și a împrejurimilor. Terminalul CEBIS de 12 inch cu ecran HD de înaltă rezoluție și contrast ridicat asigură o lizibilitate remarcabilă în toate condițiile de lumină și oferă trei zone de afișare principale, care pot fi reglate individual. CEMOS DIALOG și CEMOS AUTOMATIC sunt acum integrate în CEBIS. Terminalul poate fi operat prin intermediul ecranului tactil și al butoanelor rotative. De asemenea, este posibil să accesați toate unitățile de treierat și setările de curățare prin intermediul butoanelor de acces direct din dreapta cotierei.

Terminalul CEBIS și cotiera pot fi reglate independent, pentru a oferi un răspuns ergonomic optim la nevoile operatorului. Și cu ajutorul manetei multifuncționale CMOTION, care este disponibilă ca alternativă la maneta de comandă standard, operatorul are întotdeauna la îndemână funcțiile cheie - inclusiv până la șapte setări preferate, programabile individual - pentru un răspuns rapid.

Un compartiment frigorific de 30 de litri, un pachet opțional de iluminare LED pe 360 de grade și un ștergător de parbriz pe 360 de grade completează pachetul cuprinzător de dotări.

Patru sisteme de direcție și noul CEMIS 1200

Clienții au de ales între patru sisteme de direcție automată. LASER PILOT virează folosind marginea din stânga a culturii ca punct de referință. FIELD SCANNER este montat pe acoperișul cabinei și ghidează TRION prin detectarea optică a marginilor recoltei (posibil la stânga și la dreapta) și a cărărilor. În timpul recoltării porumbului, TRION este ghidat prin intermediul AUTO PILOT de pe culegătoarele CORIO și CORIO CONSPEED.

A patra opțiune este GPS PILOT cu navigare prin satelit. Noul terminal CEMIS 1200 cu ecran de 12 inch este disponibil pentru această funcție. Oferă vizualizări 2D și 3D, gestionarea sarcinilor online și documentație cu export de date prin TELEMATICS sau stick USB, cartografiere în timp real a randamentului și afișare a datelor privind randamentul.

Disponibilitate completă începând cu anul de recoltare 2022

Toate modelele TRION sunt disponibile în configuratorul de produse CLAAS pentru piețele europene și pot fi comandate începând cu anul de recoltare 2022; introducerea gamei de modele în America de Nord și Rusia este programată pentru anul de recoltare 2023.

Gama completă a modelelor TUCANO 300, 400 și 500 va continua să fie fabricată și comercializată în Rusia până la lansarea modelului TRION.

CLAAS REGIONAL CENTER SOUTH EAST ­EUROPE

Șoseaua București-Urziceni

077010 Afumați, Ilfov

0800.400.444

info-ro@claas.com

clientulnostru@claas.com