Sistemul de fixare Makro•4Grip
septembrie 16, 2020
Prelucrarea eficientă a titanului
septembrie 23, 2020
 

Competenţă în canelare pentru producerea pieselor mici


Walter Cut DX18: Noul sistem de canelare și debitare cu strângerea din lateral a plăcuţei

Procesele de canelare au un rol foarte important, în special pentru producţia de masă. Tendinţa către miniaturizarea geometriilor complexe ale componentelor, în special în domeniul debitării și canelării, reprezintă una dintre forţele motrice care decid direcţia. De mai mulţi ani, specialistul în prelucrari prin așchiere Walter din Tübingen s‐a poziţionat cu succes pe piaţă ca furnizor cu expertiză tehnologică excelentă. Markus Stumm, directorul de produs pentru canelare de la Walter AG, spune: "Ne‐am extins semnificativ portofoliul în ultimii ani. În 2020, vom continua să ne consolidăm activităţile în acest domeniu. Cu ajutorul Walter Cut DX18, lansăm o sculă cu sistem inovativ de prindere care va impune standarde noi."

Câștigarea pieţei conservatoare cu soluţii inovatoare

Utilizatorii sunt in special conservatori atunci când vine vorba despre procesul de canelare. Markus Stumm explică: "În cazul producţiei de masă atunci când procesul funcţionează rezonabil, producătorii schimbă rar sistemul de scule. Trebuie să oferim un avantaj clar în ceea ce privește productivitatea și eficienţa costurilor pentru a ajunge pe mașina unealtă. Problemele cu fiabilitatea procesului în cazul sculelor existente sau atunci când este modificată strategia de prelucrare, ne oferă o oportunitate."
Parametrii după care este luată decizia adoptării procesului de debitare și sculelor aferente acestuia sunt: timpul de funcţionare al mașinii, durata de viaţă a sculelor și fiabilitatea procesului. Zone specifice pentru apariţia problemelor, în special în cazul operaţiilor în care se canelează adânc în piesă, sunt fixarea stabilă a plăcuţelor indexabile, ruperea șpanului și răcirea. Utilizatorii care doresc să lucreze sigur, sunt nevoiţi sa reducă regimurile de așchiere sub valorile recomandate. Cine ar vrea să riște oprirea procesului de producţie din cauza blocării echipamentelor cu șpan, a vibraţiilor excesive ale sculelor sau chiar a ruperii muchiilor așchietore? Aici este exact zona în care intervin experţii în canelare Walter: Cu portofoliul său de scule de canelare, Walter acoperă deja o gamă largă de aplicaţii. Walter Cut DX18 este un sistem cu două muchii așchietoare pentru canelare și debitare, în special pe strungurile automate „Swiss type” sau multi‐spindle.

Walter Cut DX18 – stabilitate maximă și schimbare ușoară datorită sistemului SmartLock

Sistemul Walter DX18 este ideal pentru debitare până la diametre de 35 mm. Cu ajutorul sistemului inovativ în curs de patentare, producătorii de la Walter abordează problemele fundamentale care apar în cazul sculelor de debitat de dimensiuni mici: stabilitatea și manipularea plăcuţei așchietoare. În cazul prinderii convenţionale cu șurub, forţele de așchiere acţionează astfel încât forţele de fixare existente nu sunt suficiente – cu efecte negative supra calităţii și fiabilităţii procesului. În schimb, noua formă a plăcuţei pentru sistemul Walter Cut DX18 este blocată prin intermediul fixării pe formă. O altă schimbarea plăcuţei. În cazul sistemelor convenţionale de prindere cu șurub, operatorul trebuie să îndepărteze suportul pentru a schimba plăcuţa – iar procedura este de cele mai multe ori realizată în condiţii deloc prietenoase, însoţite de mult ulei. Cu sistemul Walter SmartLock, șurubul de prindere este localizat pe lateralul suportului: introduceţi șurubelniţa, deșurubaţi și schimbaţi plăcuţa indexabilă. Datorită fixării pe formă, noua plăcuţă se așază 100% corect, chiar și în cazul lăţimilor foarte mici. Potenţialul sistemului a fost dovedit cu succes în cadrul unui test pentru durata de viaţă a sculei pe un strung automat „Swiss type”. O bară din materialul 1.4057 cu diametrul exterior de 12 mm a fost debitată. Lăţimea muchiei utilizată a fost de 2 mm. Markus Stumm spune: "Cu noul sistem de debitare cu muchie dublă Walter Cut DX am reușit să mărim la mai mult de dublu durata de viaţă a sculei, comparativ cu varianta cu muchie unică a competitorului – cu fiabilitate maximă a procesului și productivitate sporită. Clientul a apreciat în special faptul că nu a fost nevoie să îndepărteze suportul pentru a schimba plăcuţa."

Concentrare pe fiabilitatea procesului: Walter Cut GX și sistemele MX

Noul sistem DX este cel mai recent exemplu a capacităţii inovative a experţilor în prelucrări prin așchiere de la Tübingen în domeniul canelării și debitării. Cu Walter Cut GX34 cu două muchii, inginerii proiectanţi au demonstrat deja potenţialul de optimizare care se găsește în îmbunătăţirile tehnice vizate. Între timp, sistemul s‐a dovedit a fi un ajutor de nădejde pentru soluţionarea problemelor de debitare a diametrelor de până la 65 mm. De exemplu, un client bine‐cunoscut din industria de automobile, a experimentat în mod repetat probleme majore cu fiabilitatea procesului de debitare a arborilor (oţel de nitrurare, diametru 60 mm). Markus Stumm și echipa sa au avut oportunitatea de a instala sistemul cu două muchii Walter Cut GX34 pe utilaj. Mulţumită designului optimizat pentru stabilitatea plăcuţei pentru adâncimi mari, sistemul Walter a redus semnificativ vibraţiile care aveau loc anterior în timpul prelucrării. Avansul în timpul debitării a fost astfel mărit cu 30% iar durata de viaţă a sculei s‐a dublat. Un avantaj suplimentar din punct de vedere economic a rezultat din plăcuţa cu două muchii așchietoare, în detrimentul celei cu o singură muchie a competitorului. Walter Cut MX cu patru muchii de așchiere s‐a dovedit a fi extrem de fiabilă, foarte precisă și eficientă din punct de vedere economic pentru producţia pieselor mici de precizie cu o adâncime de până 6 mm și lăţimi ale plăcuţei de la 0.8 la 5.56 mm: Fixarea tangenţială cu auto‐aliniere a sistemului și poziţia știftului în lăcașul plăcuţei duc la o acurateţe sporită, stabilitate și fiabilitate a procesului. Geometria specială a plăcuţei asigură de asemenea poziţionarea corectă a acesteia. În cadrul unui test pentru durata de viaţă a sculei realizat în cadrul unei producţii la scară largă pe un strung automat „Swiss type”, sistemul a impresionat prin îmbunătăţirile semnificative a duratei de viaţă. Sarcina: Retezarea unor ţevi de oţel cu un diametru exterior de 5 mm din materialul 1.4301. Lăţimea de tăiere a fost de 1 mm. Rezultatul: Durata de viaţă a plăcuţei a fost aproape triplată – totul cu fiabilitate absolută.

Walter Tools S.R.L. Timișoara
Tel.: +40‐256‐406218; Fax: +40‐256‐406219
E‐mail: service.ro@walter‐tools.com
www.walter‐tools.com