25 de ani de tehnologie hibrid CLAAS LEXION
ianuarie 28, 2021
Titan Machinery: Smart Farm, etapa II
februarie 9, 2021
 

Cultivatorul Combinat cu Discuri „Ufo Tzar” de la Maschio Gaspardo

Gama de cultivatoare cu discuri MASCHIO reprezintă o soluţie strategică pentru gestionarea resturilor vegetale de suprafaţă şi afânarea terenului cu adâncimea cuprinsă între 10 şi 15 cm. Gama de cultivatoare cu disc este compusă din 3 modele: VELOCE, UFO TZAR şi ADMIRAL. Acestea au în comun garda mare la sol între elementele şi spaţiile perfecţionate ale cadrului, care îi asigură o viteză de lucru între 12 şi 15 km/h, totul în avantajul eficienţei şi randamentului la funcţionare.

Să vedem în continuare care sunt beneficiile agronomice:

•  Încorporarea resturilor vegetale. Spre deosebire de lucrările solului convenţionale, utilizarea grapei cu discuri reduce inversarea straturilor la adâncimea de 10-15 cm, permiţând astfel creşterea ­materiei organice la suprafaţă. Resturile vegetale superficiale sunt tăiate şi reamestecate cu solul, creându-se un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor şi îmbunătăţirea fertilității solului.

•  Refacerea structurii solului. Pe termen lung, prelucrarea unui singur strat, activ până la 15 cm adâncime, îmbunătăţeşte şi structura solului, făcându-l astfel mai bogat în substanţă organică. Terenul devine astfel ideal atât pentru o afânare mai uşoară, cât şi pentru ­dezvoltarea culturii însămânţate.

•  Ținerea sub control a buruienilor. Pentru a atinge randamentul maxim, trebuie să ţineţi cât mai bine sub control dezvoltarea buruienilor şi în acelaşi timp, să reduceţi utilizarea de substanţe chimice, pentru o limitare a consumului, atât din punct de vedere economic, cât şi al mediului. Utilizarea acestui cultivator duce și la unele beneficii economice și anume: eficienţă, versatilitate şi reducerea consumurilor. În acest mod, se pun bazele conceptelor de prelucrare minimă a solului, reducând costurile de gestionare şi timpii de lucru.

 
 

La fabrica Maschio Gaspardo din Chișineu-Criș se proiectează și se construiesc o gamă destul de diversificată de cultivatoare cu discuri care se vând peste tot în lume. Acestea sunt apreciate de către ­fermierii din România mai ales pentru calitatea și fiabilitatea acestora, dar și pentru prețul acceptabil al acestora. O realizare de excepție a specialiștilor de la fabrica din România este cultivatorul cu discuri UFO TZAR, folosit în special pentru prelucrarea intensivă a solului și a resturilor vegetale. Acesta are o structură solidă, care are în componență o grapă cu discuri cu Æ 610 mm, ceea ce permite o mai mare versatilitate la utilizare, atingând o adâncime de lucru de 15 cm.

UFO TZAR se realizează în două variante: cu cadru fix și cadru ­pliabil. Varianta cu cadru fix se construiește cu lățimi de lucru de 2,5 m (puterea la tractor 80 – 90 CP, numărul de dicuri 20), 3 m (100 – 110 CP, 24), 3,5 m (120 – 130 CP, 28) și 4 m (140 – 150 CP, 32). Aceasta asigură performanţe sporite, datorită structurii tubulare pe care o are, combinată cu o distanţă mare între randuri. Toate modelele fixe sunt prevăzute cu arcuri oscilante cu secţiunea de 40x40 mm. Cadrul cultivatorului UFO TZAR a fost proiectat pentru a fi polivalent la 360°, acesta fiind un amestec de rezistenţă şi flexibilitate. Cele două rânduri distanţate la 1.000 mm asigură un flux optim al solului, în timp ce discurile apropiate şi dispuse neuniform (25 cm pe 2 rânduri) garantează o afânare foarte bună a terenului şi gestionarea resturilor vegetale de suprafaţă. Garda mare la sol, combinată cu arcul în forma de „C“, face posibil lucrul în cele mai dificile condiţii. Adâncimea de lucru la care se lucrează este de 10 cm.

Varianta cu cadru pliabil se construiește cu lățimi de lucru de 4 m (puterea la tractor 100 – 160 CP, numărul de discuri 32), 5 m (125 – 200 CP, 40) și 6 m (150 – 240 CP, 48) și se realizează în variantele semipurtată sau tractată. Productivitatea este maximă datorită vitezelor mari de lucru şi lăţimii de lucru de până la 6 m. Toată gama este prevăzută cu suporturi cu arc în forma de „C“, având secţiunea de 80 x 20 mm. Adâncimea de lucru este cuprinsă între 8 și 12 cm.


Combinaţia dintre arcul în forma de „C“, butucul model „Culti-Hub“ şi discul cu Æ 610 mm permite ca toată puterea tractorului să fie transmisă la sol, asigurând astfel o mai bună afânare a terenului datorită vitezei mari de lucru (ideală, de aproximativ 15 km/h).

Pe ambele laturi exterioare ale grapei cu discuri sunt montate două discuri de limitare, care pot fi reglate în înălţime şi înclinaţie. Acestea au rolul de a permite menţinerea fluxului de sol în interiorul frontului de lucru al utilajului.

UFO TZAR este format din două zone și anume:

•  Zona 1 - Tăiere şi amestecare. Cele două discuri frontale aflate la o distanţă de 1.000 mm au rolul de a tăia solul şi de a îngroapa resturile vegetale. Distanţa de 25 cm între discurile de pe acelaşi rând garantează un flux corespunzător de produs, în timp ce dispunerea celor două rânduri, decalată cu 17,5 cm, asigură o uniformitate mare de lucru chiar şi în profunzime. Această soluție cu cele două rânduri de discuri dispuse în linie simplifică operaţiunile de setare. După ce aţi ­verificat că maşina lucrează perpendicular pe sol, dispunerea faţă în faţă a discurilor elimină posibilele efecte de derivă, pentru un confort maxim la lucru şi utilizare uşoară. Adâncimea de lucru a utilajului poate fi reglată între 6 şi 15 cm printr-o reglare manuală a ştifturilor tăvălugului. Adâncimea de lucru creşte când ştiftul inferior este introdus într-un orificiu mai jos şi scade atunci când acelaşi ştift este introdus într-un orificiu mai sus.

•  Zona 2 - Nivelare şi afânare. Efectul vibrant generat de suportul dublului tăvălug pivotant, împreună cu viteza diferită de rotaţie a celor doi tăvălugi, dată de diametrele diferite (460 mm şi 430 mm), creează un puternic efect de rupere, care reduce semnificativ bulgării de la suprafaţă. Sistemul pivotant permite urmărirea uniformă a terenului pentru o nivelare mai mare a solului.

Discul cu diametrul de 610 mm permite o adâncime de lucru de până la 15 cm, ideală nu doar pentru îngroparea resturilor vegetale, ci şi pentru afânarea terenului, de exemplu după arat. Discurile sunt disponibile în 2 versiuni, în funcţie de cantitatea resturilor vegetale: pentru resturi vegetale abundente (coroană cu 9 caneluri) și resturi vegetale puţine (15 caneluri).

La grapa UFO, noul arc în forma de „C“ are un design compact care garantează un flux optim de material între discuri, în timp ce oţelul special folosit pentru arcuri, din care este compus, garantează fiabilitate şi flexibilitate chiar şi în condiţii grele. Arcul a fost perfecţionat pentru a fi rezistent în timp, dar lăsat să vibreze, fiind capabil să absoarbă solicitările la viteze ridicate, pentru a le descărca apoi într-un efect vibrant care amplifică afânarea solului. Lipsa totală a întreţinerii reduce timpii morţi şi costurile de exploatare.

Butucul „CULTI-HUB“ al discurilor utilajului UFO se caracterizează prin faptul că, este foarte performant în toate condiţiile de lucru.

UFO permite montarea unui rulment cu o coroană dublă de bile „heavy duty“, fiind acelaşi tip care este montat și pe osiile camioanelor şi remorcilor. Pentru protecţia maximă împotriva agenţilor externi Maschio a introdus garniturile „Duo-Cone“, care sunt alcătuite din două inele metalice în formă conică faţă în faţă, separate de un fir subţire de ulei, care sunt deja utilizate la utilajele grele, cum ar fi escavatoarele şi burghiurile. Lubrifierea se face în baie de ulei, lucru ce protejează organele în mişcare de frecările puternice şi reduce timpii de întreţinere normali.

Acest cultivator UFO TZAR lucrează în agregat și cu tăvălug care poate fi de mai multe tipuri și anume:

•  Tăvălug cu inele și tăvălug în forma de „U“. Aceste modele de tăvălugi oferă versatilitate maximă la utilizare, în special pe soluri umede, unde trebuie nivelat şi reconsolidat terenul fără o compactare excesivă. În sol se formează fâşii compactate alternativ cu fâşii neprelucrate, care înlesnesc schimbul de aer şi apă, evitând astfel formarea de cruste superficiale sau retenţiile de apă.

•  Tăvălug colivie. Acesta este ideal pentru terenurile uscate, permițând o bună afânare şi nivelare a suprafeţei. Diametrul de Æ 600 mm este ideal pentru a reduce numărul mare de bulgări. Greutatea moderată limitează instabilitatea în partea din spate, favorizând astfel cuplarea cu tractoare uşoare.

•  Tăvălug cauciucat. Acesta se folosește pe terenurile uscate, chiar dificile, permițând crearea unui pat germinativ foarte bun, realizând astfel un strat superficial compact. Apa în acest caz rămane în sol şi duce la o germinare rapidă a culturii. Acest tip de tăvălug este indicat în special pentru însămânţarea cerealelor cu o distanţă între rânduri de 12,5 cm.

•  Tăvălug Packer. Ideal pentru terenuri uscate, chiar dificile, tăvălugul Packer permite crearea unui pat germinativ foarte bun, obţinând un strat de suprafaţă compact. După o trecere, apa este menținută în sol şi se favorizează o germinare rapidă a culturii.

Versiunea rigidă (semipurtată) şi versiunea pliabilă UFO sunt echipate cu un cuplaj cu două puncte pivotante, care permite un unghi de virare de 180° şi asigură o manevrabilitate foarte bună în timpul întoarcerilor la capătul terenului şi la transportul pe stradă. La cerere, este disponibil ochiul de remorcare rigid „Heavy Duty CAT 4“, Æ 62 mm, pentru a transporta maşina în versiunea tractată. Pentru transportul pe drumurile publice și agricole, versiunile semipurtate sunt prevăzute cu închidere hidraulică a cadrului, pentru o lăţime de gabarit de numai 3 m. Pentru a reduce compactarea terenului la spaţiul de întoarcere de la capăt, pot fi solicitate roţi mai mari, de 700/40 - 22.5. În funcţie de codul rutier, se poate opta pentru un kit de frânare hidraulic sau pneumatic.