MF 5700 M – Eficiență simplificată
aprilie 28, 2022
Väderstad lansează noua semănătoare de păioase Inspire 1200c/s
aprilie 29, 2022
 

Maschio Gaspardo

Grapa rotativă „Jumbo Rapido Plus” este gata de lucru


 


Maschio Gaspardo este recunoscută în lume pentru grapale rotative de calitate pe care le proiectează și construiește atât pentru fermele mici și mijlocii cât și pentru fermele mari și foarte mari. Acestea se pot folosi atât pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului cât și pentru a lucra în agregat cu o semănătoare, de exemplu pentru semănatul direct în miriște. Grapele rotative se mai folosesc în unele cazuri și pentru lucrarea de baza a solului la adâncimi mai mici.

Pentru solurile pietroase dificile marele grup italian a proiectat o grapă rotativă JUMBO RAPIDO PLUS, care este modelul emblematic al grapelor rotative Maschio Gaspardo. Aceasta are cadrul robust, poate să meargă până la 8 m lățime de lucru, lucrează până la 28 cm adâncime de lucru și poate să lucreze în agregat cu tractoare având puterea cuprinsa între 250CP - 550 CP. Ea se caracterizează printr-o performanță maximă și o reducere considerabilă a operațiilor de întreținere. Organele active denumite „colți”, în forma de „L”, sunt montate pe niște rotoare care sunt acționate de la priza de putere a tractorului printr-un reductor central. Acestea se construiesc în variantele 6000 (6 m lățime de lucru, putere minimă 250 CP funcție de tipul solului pe care se lucrează, numărul de dinți 48), 7000 (7 m, 250 CP, 56 dinți) și 8000 (8 m, 300 CP, 64 dinți). Lățimea de transport este de 2,53 m.

Acest tip de grapă se caracterizează prin următoarele: Cadrul de tip „cu placă dublă anti-uzură” (interior 6 mm, exterior 5 mm) duce la creșterea rezistenței structurii și previne răsucirea fără a crește excesiv greutatea. Arborii rotoarelor sunt distanțați la 25 cm unul de celălalt (spațiu foarte îngust în comparație cu grapele rotative de pe piață). Cele 4 rotoare pe metru asigură o pregătire excelentă a patului germinativ chiar și pe soluri dure și argiloase. Poziția specială a rotoarelor cu unghiuri de rotație diversificate permite pătrunderea treptată în sol, reducând astfel puterea absorbită, consumul și vibrațiile transmise tractorului. Rezultatul este o durată de viață mai mare a componentelor și o întreținere mai redusă. Protecțiile laterale sunt amortizate cu arc, mărind astfel deplasarea laterală a deflectoarelor și facilitând descărcarea materialului în exces. Arcul poate fi reglat cu ușurință prin intermediul unui bolț de forfecare. Prin schimbarea rapidă a treptelor de viteză este posibilă alegerea turației finale a colților. Riscul de supraîncălzire este minimizat datorită prezenței aripilor laterale și a ventilatoarelor pe fiecare cutie de viteze, care contribuie la disiparea căldurii. Flotarea hidraulică permite urmărirea uniformă a denivelărilor terenului atât în sus, cât și în jos, obțînând astfel o prelucrare uniformă a solului și reducerea eforturilor atât la tractor, cât și la echipament. Grapele rotative MASCHIO sunt echipate cu rulmenți oscilanți cu role butoi pe două rânduri pentru o rezistență mai mare la impact și sarcini ridicate. Principalele avantaje: durată lungă de viață (cu până la 30% mai mare decât rulmenții tradiționali), rezistență și capacitate de încărcare ridicate, întreținere redusă. Pentru a proteja rotorul și carcasa cutiei de viteze împotriva coliziunii cu pietre, crengi sau fibre care se pot răsuci în jurul arborilor, sunt montate prin șuruburi deflectoare robuste. Acestea pot fi îndepărtate cu ușurință atunci când lucrați pe soluri fără pietre sau pentru a îmbunătăți fluxul de sol. Un știft integrat în suportul portcuțit, demontabil cu o cheie specială furnizată, permite schimbarea dinților uzați în câteva secunde și în siguranță maximă. Stratul de material antiabraziune (carbură de tungsten) face că, colții din oțel aliat cu bor să devină de până la 3 ori mai rezistenți la uzură pe solurile cele mai abrazive.

Datorită dispunerii roților de transport posterioare, disponibile la cerere, JUMBO RAPIDO PLUS este mult mai ușor de transportat și, în consecință, ridicătorul tractorului este supus unei solicitări mai mici.

Fabricată din oțeluri de înaltă rezistență, structura asigură performanțe ridicate în toate condițiile. Utilizarea unei cutii de viteze complet revizuită, echipată cu 6 rulmenți, asigură o rezistență ridicată în timp și o stabilitate mai mare. Imaginea este completată de echipamente robuste, cum ar fi arborii cardanici cu came laterali, arborii portcuțit mai solizi și colții mai groși care se fixează de portcuțite turnate monobloc.

Pentru a asigura performanțe de top, JUMBO este echipată standard cu echipamente de calitate superioară. Arborii rotoarelor cu suport pentru dinți sunt rotiți de o singură piesă forjată din oțel de înaltă rezistență. Canelurile pentru angrenaje și filetele sunt obținute prin intermediul prelucrării prin presiune (rulare) și nu prin îndepărtarea materialului, asigurând astfel un grad ridicat de rezistență a metalului și cuplarea perfectă cu angrenajul. Colții cu lungime de 32 cm sunt forjați din oțel cu bor temperat și prelucrați în linii cu nivel ridicat de automatizare. Profilul lor este special conceput pentru a maximiza afânarea solului în toate condițiile. Stratul de carbură de tungsten este furnizat standard pentru a prelungi durata de viață.

Combinația între colții cu strat de carbură de tungsten, care asigură o rezistență de până la 3 ori mai mare decât dinții normali, și sistemul de răcire a cutiei de viteze permite lucrul pe orice sol și în orice condiții, chiar și continuu. În plus, funcția de flotație în sus și în jos permite flotarea hidraulică a celor două laterale. Acest sistem este utilizat pentru a urmări mai bine conturul solului, ideal pentru o grapă care atinge o lățime de 8 metri, în special când se lucrează pe teren denivelat sau deluros.

Că și beneficii agronomice amintim: semănat rapid, fară tasare a solului, nivelare uniformă și germinare omogenă.