SPERONI STP ESSENTIA MAȘINA DE REGLAT ȘI PRESETAT SCULE
aprilie 20, 2021
NIKON XT H 225 ST 2x
mai 10, 2021

 

Implementarea eficientă a unei protecţii fiabile împotriva seismelor:

utilizarea șuruburilor cu bile pentru protecţia clădirilor și podurilor


 

Utilajele automate de producție a măștilor faciale construite de Sims Engineering includ ghidaje liniare din seria NH de la NSK. Foto: Sims Engineering

    Construcţia de clădiri și poduri în regiuni predispuse la seisme necesită de obicei utilizarea unor tehnici de amortizare. În vreme ce soluţiile precum amortizarea cu sisteme arc‐masă sau sistemele hidraulice oferă o modalitate tradiţională de absorbţie a forţelor dinamice de compresie și de întindere, o alternativă este utilizarea amortizoarelor de vibraţii cu șuruburi cu bile pentru sarcini ridicate. Utilizarea șuruburilor cu bile economisește spaţiu și permite adaptarea simplă la cerinţele individuale.

     Implementate de obicei în utilajele industriale, șuruburile cu bile pentru sarcini ridicate aplică o forţă de presiune puternică și uniformă asupra preselor cu servomotor și mașinilor de turnare prin injecţie de plastic. Pentru astfel de aplicaţii, NSK a dezvoltat seria HTF cu o gamă largă. Șuruburile cu bile HTF convertesc mișcarea rotativă în mișcare liniară și viceversa, oferind înaltă precizie chiar atunci când sunt supuse unor forţe foarte puternice și unor sarcini ridicate.
     Aceste componente de acţionare sunt adecvate, de asemenea, pentru a fi utilizate ca amortizoare de vibraţii și stabilizatoare pentru clădiri și poduri, o evoluţie care a pornit din Japonia, unde riscul seismic este ridicat și toate structurile trebuie proiectate și protejate în consecinţă.
     În prezent, mai mulţi furnizori de sisteme de protecţie antiseismică oferă soluţii de acest tip, care se bazează pe șuruburile cu bile NSK. Tehnica folosește o acţionare cu șuruburi cu bile pentru sarcini ridicate și o contragreutate rotativă fixate de piuliţă. Acest șurub cu bile (integrat într‐o unitate structurală) este montat apoi între două elemente care susţin o sarcină din cadrul clădirii, adesea la subsol.
     Mișcarea liniară a șuruburilor cu bile se produce când unul din cele două elemente care susţin sarcina este pus în mișcare, de obicei când se aplică o sarcină dinamică ridicată pe o perioadă scurtă, cum ar fi în timpul unui seism sau când un tren greu traversează un pod feroviar. Această mișcare liniară se convertește într‐o mișcare rotativă a greutăţii de amortizare. Când direcţia de rotaţie se schimbă, oscilaţiile se suprapun cu amplitudini opuse. Rezultatul este amortizarea eficientă a sarcinii de șoc, prin care sunt absorbite atât forţele dinamice de compresie, cât și de întindere.
     De reţinut în mod special, capacitatea de sarcină a acţionării cu șuruburi cu bile poate fi adaptată la cerinţe individuale în mod simplu pentru utilizator. De obicei, unităţile utilizate sunt cele care convertesc o cursă axială mică într‐un număr ridicat de rotaţii ale piuliţei și obţin astfel efectul de amortizare necesar.
     În comparaţie cu sistemele masă‐arc și amortizoarele hidraulice utilizate până în prezent, sistemele cu șuruburi cu bile din această aplicaţie oferă, între altele, avantajul că necesită foarte puţin spaţiu de instalare. Integrarea simplă în structura înconjurătoare este un avantaj suplimentar.
     Conceptul este foarte eficient, așa cum o arată compararea schemelor: un sistem de amortizare bazat pe o acţionare cu șuruburi cu bile și o contragreutate rotativă, cu o greutate totală de circa două tone, creează un efect de amortizare pentru care un sistem masă‐arc ar necesita o greutate suplimentară de 2000 până la 3000 de tone. Un alt beneficiu este faptul că sistemul funcţionează fiabil chiar în condiţii de mediu dure, iar efortul de întreţinere este minim, deoarece se utilizează numai componente mecanice și robuste, fără a fi necesară o acţionare electrică.
     Printre aplicaţiile pentru aceste soluţii de amortizare a vibraţiilor simple, dar extrem de eficiente se numără cele mai frecvente sisteme de inginerie structurală și conducte esenţiale, cum ar fi cele din centrale electrice, fabrici de produse chimice și rafinării. Unităţile compacte sunt ideale atât pentru construcţia de clădiri noi, cât și pentru adaptarea și consolidarea antiseismică a structurilor existente. În timpul etapei de proiectare, inginerii NSK le oferă asistenţă producătorilor de sisteme de amortizare pentru protecţia antiseismică.

Despre NSK Europe

     NSK Europe Ltd. este organizaţia europeană a producătorului de rulmenţi NSK din Tokyo, companie înfiinţată în Japonia în anul 1916 și care în prezent angajează aproximativ 31.000 de persoane în unităţile sale din toată lumea. Produsele și soluţiile oferite în domeniul industrial și al construcţiei de automobile pot fi găsite oriunde există lucruri în mișcare. Pe lângă aproape toate tipurile de rulmenţi, portofoliul companiei include lagăre cu rulmenţi, tehnologie liniară, carcase pentru rulmenţi de roată, rulmenţi pentru transmisie și motor, precum și sisteme de direcţie. Compania vizează perfecţiunea în toate domeniile sale de activitate. Scopul său este de a atinge poziţia de lider în calitate în sectorul său, în acest sens depunând eforturi printr‐un proces continuu de îmbunătăţire, prin dezvoltarea excelentă a produselor, prin procese de producţie optimizate și prin procese de servicii orientate spre client. În anul fiscal 2019, cei peste 4.400 de angajaţi ai NSK Europe Ltd. au realizat vânzări de peste 920 de milioane de euro.