La a 90-a ediție a renumitei expoziții „Internațional Agricultural Fair” de la Novi Sad, Serbia, am avut ocazia să întâlnesc diferiți producători din țara vecină care produc mașini de recoltat fructe. Aceștia proiectează și construiesc mașini pentru recoltatul cireșelor, prunelor, alunelor și măslinelor. Ele se pretează în special pentru plantațiile tinere, care pot să aibe densități diferite, de la densitate mică până la cea medie și mare.
Firma „HARVEST” produce o gamă variată de mașini de recoltat cireșe, prune, alune sau măsline, acestea fiind produse 100% în Serbia. Calitatea materialelor utilizate, precum și manopera în sine, se află la un nivel demn de invidiat, după cum arată testele de durabilitate și siguranță în utilizare. Acestea curăță și aleg fructele fără efort din partea fermierului. Mașinile sunt fabricate la Kragujevac, respectând toate regulile și reglementările prescrise privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. Procesul de fabricație adoptă cele mai moderne și sofisticate tehnologii din lume, folosind utilaje moderne pentru producția și prelucrarea metalelor. Așadar, procesul promovează calitatea și viteza procesului și calitatea produselor. Experți în domeniu, cu mulți ani de experiență în spate, supraveghează dezvoltarea produselor, în conformitate cu specificațiile tehnice ale producătorului, efectuând controlul calității, la fiecare etapă a producției, de către o echipă de ingineri profesioniști. Materialele utilizate sunt certificate și au documentație de origine, pentru a asigura livrarea conformă a produsului final.
Mașinile „HARVEST” sunt dotate cu dispozitive de captare conice, care sunt alcătuite dintr-un schelet metalic pliabil de formă conică cu vârfu în jos pe care este întinsă o prelată din pânză sau alt tip de material care să nu afecteze fructele la căderea lor din pom. Dispozitivul poate fi desfășurat, strâns și deplasat manual. Desprinderea fructelor din pom se face cu ajutorul unui scuturător care realizează scuturarea ramurilor pomului. Acestea se realizează în variantele de 2,4, 3,3, 4 și 5
[m] diametrul prelatei. Ele se realizează și în variantele dotate cu suflantă pentru frunze. Cea mai bine vândută mașină în ultimii 2 ani a fost cea cu diametrul de 3,3 [m]. Aceasta este o alegere excelentă pentru plantațiile de diferite soiuri de cireșe, prune, alune și măslini de înaltă densitate. Varianta de 2,4 [m] este o alegere excelentă pentru o livadă tânără, plantată dens. Această varianta este cea mai utilizată pentru livezile de cireșe amare. O alegere excelentă pentru pomi cu diametrul trunchiului de până la 4 [m] este mașina cu diametrul prelatei de 4 [m]. Este cea mai utilizată pentru livezile de pruni, alune și măsline. Cea mai mare mașină de recoltat fructe, de tip cu prelată, disponibilă în acest moment, este varianta cu diametrul prelatei de 5 [m]. Aceasta este o alegere excelentă pentru o livada nu foarte deasă, cu trunchiul pomilor de până la 5 [m]. Este cea mai utilizată în livezile de măsline, alune și prune. La toate variantele, înălțimea, grosimea și unghiul sunt reglabile.
Firma „Samober” produce mașini electrice de cules cireșe, prune și multe alte fructe care se găsesc pe piață. Aceasta folosește o tehnică de scuturare variabilă pentru culesul fructelor, îndepărtand automat frunzele și crenguțele și depozitează fructele direct în lăzi. Scuturatorul de cireșe SAMOBER este un proiect comun al unui inginer mecanic Zivko Beric din Novi Sad și a lui Ante Smoljan din Žabalj, Serbia. Mașina se deplasează prin livadă cu propria sa propulsie electrică hibridă care este alimentată de un motor diesel cu un consum de combustibil de numai 2 [l/h]. Firma produce și o variantă care lucrează în agregat cu un tractor de 30 [kW] putere. Acestea pot fi folosite în toate livezile moderne, cu spațiu de plantare de 4 [m] x 2 [m] pentru performanțe optime iar înălțimea de la sol la ramurile pomilor trebuie să fie de cel puțin 0,5 [m]. Pe schimb este nevoie de cel mult 5 sau 6 lucrători. Pierderile sunt neglijabile, în jur de 2 [%] sau chiar mai puțin. Mașina a fost testată în lucru pentru prima dată în anul 2011 în livada de 12 hectare deținută de către fermierul Ante Smoljan. În prezent, zeci de mașini de recoltat cireșe „SAMOBER” sunt folosite foarte eficient în multe livezi din Serbia, Macedonia, Croația, Rusia și în întreaga regiune. Metoda de prindere a copacului, controlul amplitudinii vibrațiilor, îndepărtarea murdăriei și a frunzelor, precum și multe alte sisteme ale mașinii, au fost îmbunătățite și modernizate în timp, începând cu anul 2009. Fiecare client care achiziționează o astfel de mașină primește o consiliere profesională completă din partea producătorului odată cu încheierea unui contract opțional pentru servicii extinse.
La ora actuală pe plan mondial se produc scuturatoare de fructe mecanice și pneumatice. Cele mecanice se realizează în variantele: cu șoc, inerțiale, cu cursă constanta, cu vergele, cu piepteni vibratori, etc. Cele pneumatice sunt realizate în două variante și anume: cu jet de aer continuu și cu jet de aer pulsatoriu. Cele mai folosite sunt cele mecanice deoarece asigură forțe de scuturare mari, oscilații cu frecvență ridicată și amplitudini mici, au mobilitate mare în special în plan orizontal și consum de energie relativ mic. Scuturatoarele mecanice care acționează asupra tulpinilor sau ramurilor pomilor produc vătămarea scoarței în locul de prindere precum și vătămarea ramurilor joase sau căzute prin manevrarea tijei de scuturare. Prin
distribuirea uniformă a tensiunilor normale și reducerea tensiunilor tangențiale aceste vătămări pot fi evitate. Producătorii din domeniu au realizat diferite soluții care să elimine acest dezavantaj. Scuturătoarele pneumatice au avantajul că nu produc vătămarea scoarței pomilor, nu necesită operații de fixare a organului de scuturare pe pom, sunt ușor de deservit, dar au eficacitate redusă, adică pe pom rămâne un număr mare de fructe. Alte dezavantaje: desprind fructele odată cu frunzele, aruncă fructele în jurul pomilor și necesită puteri relativ mari pentru acționare.
În cadrul expoziției au mai fost prezente și alte firme din Serbia și
Italia care produc mașini de adunat nuci și alune, cât și alte mașini folosite în livezile de pomi fructiferi.
Articol de
Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara