Proiectoare de profile, Ceasuri comparatoare, Autocolimatoare
aprilie 6, 2020
Piese metalice unicat realizate prin așchiere
mai 5, 2020
 

O poveste de succes
Tehnologie inovatoare de sudare și manipulare


Noul sistem robotizat reduce timpii de producţie la ViessmannGrupul Viessmann se bazează pe tehnologii inovatoare de producţie la nivel mondial. În unitatea Viessmann din Berlin, un nou sistem robotizat de la CLOOS se ocupă atât de procesele de sudare cât și de manipularea boilerelor. Acest sistem permite Viessmann să reducă timpii de pregătire și de ciclu la minim și să facă întregul proces de producţie mai flexibil.
Înfiinţată în 1917, Viessmann este o companie de familie care are în jur de 11.600 de angajaţi la nivel mondial. Având 22 de companii de producţie în 11 ţări, unităţi de vânzare și servicii în 74 de ţări și 120 de birouri de vânzări la nivel mondial, compania este unul din principalii producători internaţionali de sisteme de încălzire și răcire, precum și sisteme industriale. La unitatea sa de producţie din Berlin, unde se produc generatoare de căldură de 80 kW ‐ 2000 kW, în jur de 400 de angajaţi produc peste 12.000 de boilere pe an. „Automatizarea joacă un rol important în procesul nostru de producţie”, explică Bernhard Rothkegel, care programează sisteme robotizate și mașini automate de sudat în cadrul Viessmann. „În prezent avem în funcţiune cinci sisteme robotizate de la CLOOS.”


Sisteme inteligente de poziţionare și tehnologie de senzori adaptivi


Cel mai recent sistem robotizat, care folosește un robot de sudare QIROX QRC‐350 a fost adăugat în primăvara lui 2016. Funcţia sa distinctivă este sistemul său de manipulare bine conceput ‐ elementul de poziţionare apucă și prinde boilerul în mod automat pentru a‐l pune în poziţia optimă pentru sudare, încărcare și descărcare. Când sudarea este finalizată pe o parte, elementul de poziţionare rotește boilerul automat pentru a fi sudat pe cealaltă parte. În cadrul sistemelor mai vechi, rotirea boilerului nu este încă integrată și este efectuată extern.

Robotul de sudare este dotat cu două sisteme de senzori ‐ un senzor laser și un senzor în arc ‐ pentru a compensa orice abateri ale pieselor. În timpul sudării, senzorul laser măsoară atât poziţia sudurii cât și geometria acesteia (distanţa de străpungere la sudare și volumul sudurii). Folosind aceste valori, robotul poziţionează lampa de sudură în poziţia corectă și ajustează simultan parametrii de sudare pentru a asigura o sudură perfectă (modul adaptiv).

Timpi de pregătire și de ciclu reduși semnificativ

„Noul sistem joacă un rol cheie în procesul nostru de producţie”, spune Rothkegel. Documentarea acţiunilor de sudare, optimizarea parametrilor de sudare precum și crearea și managementul programelor pentru roboţi sunt toate efectuate folosind soluţiile software de la CLOOS: PDM, QDM și Carola Edi. Acestea permit Viessmann să documenteze extensiv producţia fiecărei componente și deci a calităţii, ceea ce crește performanţa sistemului și prin urmare a fabricii.
Având în vedere că boilerele sunt rotite automat direct în sistem și se fac compensări automate pentru abaterile componentelor în timpul procesului de sudare, timpii de pregătire și ciclu ‐ și deci costurile de producţie ‐ sunt de asemenea reduse considerabil.

Sistemul robotizat permite o producţie flexibilă.


Noul sistem poate procesa în mod flexibil o gamă întreagă de boilere. În Berlin Viessmann a început recent să producă un boiler nou mai mic și mai puternic, într‐un design modular, pentru piaţa americană. În viitor, noul boiler va fi sudat în principal folosind noul sistem de la CLOOS. „Suntem foarte mulţumiţi de designul unic pe care CLOOS l‐a creat pentru noi, care oferă flexibilitate și eficienţă maxime”, spune Rothkegel. „Echipa de proiect de la CLOOS deţine cunoștinţe extensive și ne-a oferit suport activ în a depăși provocările tehnice complicate din cadrul acestui proiect”.

Noi tehnologii avute în vedere


Noul sistem CLOOS este în prezent instalat într‐un spaţiu provizoriu din unitatea de producţie a companiei, iar în viitor va fi parte a unei linii de producţie complet automatizate pentru noile boilere. Sistemul îndeplinește astfel toate cerinţele pentru încărcare și descărcare automată.
În plus, Viessmann a început recent să opereze un robot CLOOS experimental pentru testarea de noi tehnologii, combinaţii de materiale, procese și senzori. „Noul robot va fi echipat cu tehnologie MIG/MAG și TIG, precum și cu un senzor laser”, explică Rothkegel. „Acesta ne va permite efectuarea de teste complexe pentru a ne îmbunătăţi și mai mult produsele și a crește și mai mult eficienţa proceselor noastre de producţie”.

Parteneriat bazat pe cooperare


Pentru a ne asigura că toţi operatorii pot opera noile sisteme robotizate, CLOOS a pus la dispoziţie cursuri intensive de instructaj pentru angajaţii Viessmann, atât la sediul principal CLOOS din Haiger, cât și la fabrica Viessmann din Berlin. În plus, filiala CLOOS din Berlin oferă de asemenea asistenţă la faţa locului pentru Viessmann. „Apreciem foarte mult serviciul de încredere pe care CLOOS ni‐l oferă în Haiger, precum și personalul de service din Berlin”, spune Rothkegel.