Noile mini‐excavatoare din seria R2 de 5‐6 tone de la Bobcat
martie 30, 2021
Noua serie de tractoare Case IH Puma 140‐240 Stage V
aprilie 5, 2021
 

Plugurile „Unico“ cu cormane lamelare
– marca Maschio Gaspardo


 


    Harta pedologică a României evidenţieză pentru toate zonele ţării importante diversificări ale categoriei de sol, ceea ce justifică implementarea plugurilor cu cormane lamelare în fermele agricole de pe teritoriul ţării noastre. Prezenta lor in dotarea plugurilor ce lucrează in România impunandu‐se in aceeași masură in toate zonele tării, și cu precădere in zonele cu soluri tip “lăcoviște”.
     Dotarea plugurilor cu cormane lamelare conduce pe de o parte la reducerea forţei de rezistenţă la tracţiune, respectiv la reducerea consumului de combustibil pentru executarea acestei lucrari si atrage concomitent avantajul posibilităţii de a executa lucrarea fundamentală la parametrii tehnologici ceruţi, atât pe solurile impermeabile cat și primavara devreme pe solurile cu exces de umiditate, rezultate in urma topirii zăpezii. Acestea sunt principalele motive pentru care in etapa actuală grupul Maschio Gaspardo livrează in mod curent sau la cerere alături de cormanele clasice si diferitele tipuri de cormane cu lamele, care corespund diferitelor categorii de sol.
     Reducerea forţei specifice la tracţiune obţinută in cazul plugurilor cu cormane lamelare, este justificată de reducerea suprafeţei de frecare dintre sol si lamele, in contextul apariţiei unui film ce umectează suprafaţa de alunecare a cormanei, ca urmare a creșterii presiunii dintre lamelă si sol. Specificul procesului de alunecare al brazdei pe cormana lamelară face ca dimensiunile initiale ale bulgărilor de sol sa se reducă in mod continuu, rezultand in final o aratură mai bine marunţită si ușor de lucrat ulterior.
     Deosebirea fundamentală de proces faţa de cormanele fară lamele se materializează prin aceea ca, masa brazdei care alunecă de‐alungul lamelelor se reduce in mod continuu, o bună parte din masa brazdei trecând prin spaţiile interlamelare si câzand pe sol, lucru ce aduce in contact continuu noi particule cu lamelele, din aceasta interacţiune rezultând o prelucrare suplimentară a brazdei si in final o mărunţire superioară faţă de cormana clasică .
     Maschio Gaspardo realizează la ora actuală o multitudine de pluguri dotate cu cormane lamelare (din fașii), dintre care vom prezenta in continuare varianta UNICO L 4+1. Modelul Unico înglobează ultimele tehnologii ale grupului Maschio Gaspardo pe segmentul plugurilor şi este construit având la bază conceptele de versatilitate şi fiabilitate, pentru a obţine in final o arătură de calitate. Acesta este dotat cu sistemul “VARIO”, cu reglare continuă, care permite setarea lăţimii de lucru direct în câmp, în funcţie de starea solului. Sistemul este util, de asemenea, pentru finisaje la marginea câmpului. Acţiunea combinată a roţii posterioare şi a reglajelor cuplajului permite plugului să fie paralel cu solul, pentru o adâncime de lucru mereu uniformă. Pentru o închidere corectă a brazdei de lucru, se poate regla prima trupiţă în funcţie de dimensiunea pneurilor posterioare.
     Noutăţile principale care au aparut in ultimul timp la plugurile UNICO vizează in primul rând: cadrul, introducerea sistemului cu paralelogram deformabil “Smooth Set” şi a posibilităţii de interschimbare a cormanelor. Totul a fost studiat pentru ca Maschio Gaspardo să se adapteze la diferitele condiţii de lucru specifice fiecărei exploataţii agricole. Datorită sistemului de reglare a plazului “Quick fit” şi a gamei ample de cormane, răsturnarea brazdei şi îngroparea resturilor vegetale sunt optime şi garantate în orice condiţii. Acest lucru duce la o ingropare completă a resturilor vegetale.
     Compact şi inteligent, plugul Unico devine practic inclusiv la virajele de la capătul parcelei. Sistemul de rotaţie de tip “cu memorie” (std. > 4 trupiţe) si capătul plugului dotat cu cuplaje interschimbabile practice permite închiderea automată a plugului la operaţiunile de virare, reducând astfel efortul cadrului şi permiţând evitarea unor loviri inutile.


     Sistemul de tip cu paralelogram deformabil “SmoothSet” prezintă un sistem inovator de reglare, care permite: reducerea solicitărilor asupra cadrului şi cuplajului faţă de versiunile cu sanie, reglarea primei trupiţe inclusiv la plugul în mişcare, fără a modifica lăţimea de lucru și corectarea tragerii pentru un randament sporit al tractorului. Toate funcţiile sunt intuitive şi simplu de reglat. Astfel, este mai simplu de adaptat plugul la fiecare teren, la cantitatea resturilor vegetale şi la adâncimea de lucru.
     Prin utilizarea sistemului “SmoothSet”, reglarea lăţimii de lucru nu duce la modificarea celorlator setări ale plugului. Reglarea laţimii de lucru la aceste pluguri se poate face mecanic sau hidraulic. Reglarea mecanică (PAS) se realizează cu ajutorul unui sistem de tip “cu bolt”. Acesta este simplu şi robust, datorită celor 4 reglaje, si permite identificarea celei mai potrivite configuraţii. Reglare hidraulică continuă (Vario) constă intr‐un sistem hidraulic care are rolul de a regla cu ajutorul unor cilindrii hidraulici lăţimea de lucru a plugului. Acesta este rapid şi versatil, datorită cuplării rapide, si permite reglarea lăţimii inclusiv în timpul lucrului. Reglarea variabilă de la 25 la 55 cm pentru fiecare trupiţă permite adaptarea perfectă la condiţiile terenului.
     Suprafeţele de rulare şi lăţimile de lucru diferite necesită configurarea corectă a primei trupiţe, pentru a garanta o închidere adecvată a brazdei în spatele tractorului. Sistemul de reglare permite identificarea celei mai corecte setari în mod simplu şi intuitiv.
     Prin reglarea unui tirant mecanic reglabil, se poate corecta linia de tracţiune a plugului faţă de direcţia de înaintare a tractorului. Astfel, se anulează forţele laterale pentru a se obţine rezultate mai bune, în ceea ce priveşte atât performanţa, cât şi reducerea solicitării pentru plug şi tractor. Tabelul de reglaje, furnizat alături de manualul de utilizare şi întreţinere de catre Maschio Gaspardo, permite identificarea cu uşurinţă a setărilor corecte.
     La noile pluguri UNICO, prin schimbarea rapidă a cormanei, se accelerează operaţiunile de adaptare a plugului la diferitele tipuri de utilizare şi de sol. Acum nu mai este necesară separarea de grindei a întregului ansamblu cuţit de plug ‐ brăzdar ‐ cormană, ci poate fi înlocuită numai cormana, datorită numărului mic de bolţuri, accelerând astfel operaţiunea.
     Pentru ocolirea obstacolelor in timpul lucrului plugurile UNICO sunt dotate cu două sisteme de siguranţă și anume: cu bolt de forfecare și cu sitem hidraulic Non Stop.
     Sistemul de siguranţă mecanic de tip “cu bolt de forfecare” este soluţia clasică simplă şi fiabilă, aceasta fiind recomandată pentru terenurile în care prezenţa pietrelor sau a obstacolelor este ocazională. Toate trupiţele sunt prevăzute cu un bolţ de 8,8 mm sau 10,9 mm. După depăşirea limitei, bolţul se foarfecă, ridicând trupiţa şi evitând deteriorarea plugului. Înlocuirea bolţului este foarte simplă, inclusiv în câmp.
     Sistemul de siguranţă activa “NSH” este compus dintr‐un cilindru hidraulic cu preîncărcare reglabilă hidraulic, care permite ridicarea trupiţei în caz de lovire, si care, imediat după depăşirea obstacolului, revine in poziţia normală. Prima trupiţă este prevăzută cu un cilindru cu alezaj mai mare, care suportă o sarcină mai ridicată. Acest sistem special este indicat pentru terenurile caracterizate prin prezenţa unor pietre mari care, la sistemul de tip “cu bolt”, ar cauza ruperi frecvente şi posibile deteriorări, inclusiv ale cadrului. Fiecare trupiţă se poate ridica complet, până la depăşirea totală a obstacolului, pentru a putea apoi să revină în poziţia de lucru, fără a fi necesară oprirea tractorului.
     Noua protecţie la 360° este dotată cu un dispozitiv cu pârghie cotită, care este adecvat pentru a absorbi loviturile atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Datorită acestei soluţii, atât structura cadrului, cât şi a trupiţei sunt mai protejate la solicitări. Fiecare trupiţă este prevăzută cu un acumulator de compensare propriu, care permite o deplasare în sus de aproximativ 40 cm. Pentru o configurare corectă a sistemului de siguranţă, există în dotare un manometru care permite gestionarea rapidă a presiunii din circuitul hidraulic.
     Toate suporturile şi plăcile sunt prinse în bolţuri pe cadru. Lipsa punctelor de sudură garantează rezistenţă, fiabilitate şi stabilitate sporite, inclusiv sub acţiunea unor solicitări mari.
     Aceste pluguri sunt dotate atat cu cormane clasice cat și cu cormane de tip “lamelar” (din fașii). Pentru adâncimi de lucru cuprinse intre 20 – 40 cm si lăţime de lucru de 30 – 55 cm grupul Maschio Gaspardo pune la dispozitia fermierilor cormana din fașii semi‐elicoidala MP 4N. Aceasta este potrivită pentru terenuri medii ‐ argiloase. Pentru solurile grele si mlăstinoase plugurile UNICO sunt dotate cu cormane din fâsii cilindrice model MP 4C care pot să lucreze la adâncimi de lucru pe trupita cuprinse intre 25 si 40 cm si lătimi de lucru cuprinse intre 30 si 55 cm pe trupită. Pentru solurile uscate si argiloase se pun la dispoziţia fermierilor români cormanele din fașii cilindrice model MP 6C, cu care se poate lucra la adâncimi de lucru cuprinse intre 30 – 45 cm si lăţimi de lucru pe trupiţă cuprinse intre 30 – 55 cm.