Sisteme de fabricatieSisteme de Scule

SECO TOOLS – Oportunități noi la fabricația 3D

Share this article

Oportunități noi la fabricația 3D

Fabricația aditivă, cunoscută și sub denumirea de imprimare 3D, ajută Seco Tools să creeze produse care în alte circumstanțe ar fi dificil sau imposibil de fabricat. Printre avantaje se numără timpii de execuție mai scurți, durata de viață prelungită a uneltei și sustena bilitatea sporită.

Dezvoltarea și producerea prototipurilor pentru operațiile de prelucrare prin așchiere prin intermediul fabricației cumulative (AM – additive manufacturing) devine din ce în ce mai comună în cadrul operațiunilor Seco Tools. Unul dintre principalele puncte forte ale acestei metode de fabricație este reprezentat de posibilitatea realizării de unelte și soluții specializate, specifice pentru clienți, care sunt dificil de obținut prin fabricația tradițională. Mai mult, tehnologia AM va fi valorificată în momentul fabricării uneltelor care trebuie proiectate într-un mod special. Acest lucru poate presupune geometrii complexe sau alte personalizări în funcție de nevoile specifice ale clienților.
Câteva exemple de astfel de personalizări includ realizarea unor unelte mai ușoare, lucru care sporește proprietățile de atenuare a vibrațiilor sau le oferă posibilități mai bune de răcire. „Prin direcționarea agentului frigorific astfel încât să atingă muchia așchietoare în locul potrivit, putem prelungi în mod semnificativ durata de utilizare a uneltei. Cu tehnologia AM, agentul frigorific poate fi ghidat spre porțiuni în care înainte nu ar fi putut ajunge”, explică Ingemar Bite, specialist în cadrul departamentului de Cercetare și dezvoltare la Seco Tools, care este de părere și că tehnologia AM contribuie la reducerea timpilor de execuție. „AM ne permite să producem geometrii care necesită mai puțini pași de fabricație, ceea ce adeseori are ca rezultat timpi de execuție mai scurți și livrări mai rapide.”

Creșterea sustenabilității

Tehnologia AM aduce și posibilitatea viitoare de reparare a uneltelor deteriorate prin scoaterea componentelor stricate și imprimarea unora noi. Acest lucru ar putea să includă, de exemplu, componente ale uneltei sau reutilizarea diferitelor tipuri de conectori pe partea utilajului. Este o idee bună mai ales în materie de mediu și sustenabilitate. Alt avantaj al tehnologiei AM, în comparație cu fabricația manuală în acest context, este reprezentat de reducerea risipei de materiale. În general, pentru fabricația AM nu se folosește atât de mult material, iar pudra rămasă se poate reutiliza.
Așadar, fabricația cumulativă ar putea fi o metodă eficientă din punct de vedere al timpului și al costurilor pentru o producție unică și dezvoltarea prototipurilor. În plus, ar putea fi o soluție excelentă și pentru fabricația la scară largă a produselor standard. Seco Tools a început deja să fabrice bride de răcire pentru uneltele sale Jetstream cu ajutorul imprimării 3D. „Bridele de răcire au o formă complexă, cu canale de răcire curbate și sunt, astfel, potrivite pentru acest tip de fabricație”, spune Ingemar Bite.

Îmbunătățiri continue

Departamentul de Cercetare și dezvoltare din cadrul Seco Tools depune în permanență eforturi pentru îmbunătățirea utilizării tehnologiei AM cu scopul dezvoltării și fabricării unor produse noi și existente. Compania caută în mod constant modalități noi de a-și îmbunătăți produsele și de a utiliza în mod optim tehnologia AM. „Ne place să colaborăm cu clienții noștri în ceea ce privește aceste eforturi și să efectuăm teste împreună cu aceștia”, spune Ingemar Bite, care este de părere că până și materialele pot fi dezvoltate. „Materialele care se folosesc în prezent în tehnologia AM nu sunt diferite de cele care se folosesc în fabricația convențională, iar tehnologia funcționează bine cu multe tipuri diferite de metale. În viitor, vom adăuga și mai multe materiale superioare, adaptându-ne în același timp echipamentul în mod regulat și folosind cele mai noi componente hardware și software, după cum este necesar”, încheie acesta.
Pentru fabricația cumulativă se pot utiliza diferite metode: cea pecare o folosește Seco Tools se numește SLM (Selective Laser Melting – topire selectivă cu laser). Această metodă presupune folosirea laserelor și a unui strat de pudră metalică pentru realizarea produselor. Într-o mașină SLM, se întinde un strat de pudră de aproximativ 20–60 μm, care este apoi prelucrat cu un laser. Acest proces se repetă cu fiecare strat. Când toate straturile sunt realizate, excesul de pudră este eliminat, iar produsul trece în faza de post-prelucrare pentru a ajunge în forma sa finală.

Articol de

SECO Tools

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 26 + 1 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
UNITED GRINDING – STUDER – Răcirea inteligentă
Pe 9 mai începe METAL SHOW & TIB, cel mai mare târg tehnic din România!

Demo Room

Ultimele Articole
Fabricat in Romania

Aateq

Belgian precision turning, milling and welding in Romania CINE SUNTEM? Compania Aateq a fost înființată în anul 2006 de către…

Citeste si: