Masini UnelteSisteme de fabricatie

STUDER – Tehnologie atractivă de ultimă generație

Share this article

La Apex Tool Group GmbH (ATG) din Westhausen, mașina de rectificare cilindrică S31 de la Studer se dovedește a fi cu adevărat universală. De la componente individuale până la serii medii, aceasta rectifică arbori de transmisie și de comandă pentru uneltele de asamblare Cleco electrice și pneumatice, în mod rentabil și flexibil. Cleco este una dintre cele șase mărci globale ATG Power & Hand Tools.

Showroom-ul Apex Tool Group – fostul Cooper Power Tools – din Westhausen se mândrește cu o gamă impresionantă de diferite scule de asamblare de la marca Cleco. Printre acestea se numără șurubelnițe pneumatice și electrice, cu fir sau cu baterii reîncărcabile, cu design drept, în unghi și cu pistol. În plus, există, de asemenea, stații de asamblare complete cu un sistem de control integrat care afișează pe un ecran instrucțiunile de asamblare prin înșurubare, oferind parametrii necesari pentru înșurubare, precum și monitorizarea și documentarea acestora.

Șurubelnițele sunt utilizate, de exemplu, la asamblarea motoarelor cu combustie și electrice, a caroseriilor, a transmisiilor și a unităților hidraulice în producția de vehicule și în aviație, precum și pentru montarea automată a roților pe vehicule. Pentru a îndeplini cerințele actuale privind fiabilitatea ridicată a proceselor și procesele documentate, producătorul echipează sculele de asamblare cu senzori pentru măsurarea cuplului, precum și pentru transmiterea digitală a datelor prin cablu sau fără fir (WLAN). După cum explică Niko Schindelarz, supervizor prelucrări, mulți producători din industria mondială consideră că sculele de asamblare Cleco sunt de foarte bună calitate, robuste, durabile și fiabile. O contribuție majoră la acest lucru, spune Niko Schindelarz, este cu siguranță integrarea verticală extinsă de la Apex. Compania produce aproape toate componentele esențiale ale șurubelnițelor în interiorul companiei, la Westhausen. Acest lucru este valabil în special pentru arbori de motor și de transmisie, pârghii, supape, came și carcase.

Flexibil pentru variante și caracteristici individuale „Din cauza numărului mare de variante și a cererii tot mai mari de caracteristici individuale, trebuie să producem componente în serii mici și chiar ca piese individuale într-un timp foarte scurt”, explică Johannes Mäule, inginer de producție în Westhausen. După cum spune el mai departe, acest lucru este valabil pentru toate etapele și procesele de producție, de la strunjire, găurire și frezare până la rectificare. „Trebuie să rectificăm în special arborii motoarelor și ai angrenajelor noastre cu o precizie de doar câțiva μm.

Acest lucru este esențial pentru a asigura o funcționare extrem de silențioasă și o durată de viață lungă a șurubelnițelor noastre”, adaugă Niko Schindelarz. Dar acest lucru era încă foarte complex până în urmă cu doar câteva luni. Doar o singură mașină de rectificat consacrată, achiziționată la începutul anilor 1980, era disponibilă pentru rectificarea cilindrică. Pentru a șlefui numărul mare de arbori cu o lungime cuprinsă între 30 și 650 mm (1,18″ și 25,6″), cu diametre între 3 și 65 mm (0,118″ și 2,56″), era necesar să se regleze cu greu mașina manual, iar și iar. Acest lucru era contrar unui proces de producție flexibil și bazat pe nevoi. „Mai presus de toate, era din ce în ce mai nerentabil. Timpii de reglare durau, în general, de două sau trei ori mai mult decât timpii de prelucrare”, explică Johannes Mäule. De asemenea, era dificil să se obțină precizia necesară în ceea ce privește diametrele și cilindricitatea, în special în cazul arborilor lungi și subțiri, după cum remarcă Niko Schindelarz. După cum continuă el, acest lucru a fost posibil doar pentru un specialist experimentat, care a rectificat timp de mulți ani. „Acești experți se află în prezent la pensie sau o vor face în anii următori. Acest lucru înseamnă că know-how-ul lor nu va mai fi disponibil pentru noi. Cu toate acestea, formarea tinerelor talente se concentrează acum pe aspecte diferite față de cum era acum câțiva ani. Intervențiile manuale asupra mașinilor sunt mai puțin dorite, iar accentul se pune pe programare și pe parametrizarea optimă a proceselor”, explică Niko Schindelarz.

Tranziția dintre generații

În această situație, managerii responsabili de la Apex au decis să investească în tehnologii noi pentru rectificare – ca și în cazul altor procese de prelucrare. Acest lucru s-a datorat faptului că mediul tehnic în schimbare are ca rezultat multe cerințe suplimentare pentru mașini și sisteme de producție. Pe lângă o flexibilitate ridicată, acestea includ, de exemplu, opțiuni pentru monitorizarea automată a proceselor și pentru transferul datelor de proces și de producție într-o rețea digitală – o fabrică inteligentă. „În plus, avem nevoie de cea mai recentă tehnologie orientată spre progres pentru a fi un angajator atractiv și pentru a inspira noile talente atât de necesare să vină să lucreze în compania noastră”, adaugă Niko Schindelarz. După comparații detaliate ale diferitelor concepte de mașini, el și Johannes Mäule au decis să investească într-o mașină universală de rectificat cilindrică Studer S31.

Extrem de flexibil datorită timpilor scurti de configurare

După cum explică Niko Schindelarz, „în primul rând, a fost necesar să se pregătească cu atenție analiza cerințelor, pentru a obține aprobarea bugetului necesar din partea managerului comercial din cadrul grupului american. Cu toate acestea, am reușit să demonstrăm în mod clar, pe baza beneficiilor operaționale, că investiția inițială mai mare – în comparație cu produsele concurente – se va dovedi rapid profitabilă”, sunt de acord Johannes Mäule și Niko Schindelarz împreună. Inginerii de producție din Westhausen sunt acum capabili să rectifice întreaga gamă de arbori pe o singură  mașină. Mașina de rectificat cilindric S31 este ușor accesibilă pentru configurarea piesei de prelucrat și a discului de rectificat, în ciuda carcasei închise complet. Fiind de acord cu operatorii mașinii, Niko Schindelarz laudă în special ergonomia de lucru excelentă. Inginerii de producție din Westhausen beneficiază de timpi de reglaj mult mai scurți în comparație cu mașinile de rectificat anterioare. Funcția specială Quick-Set, disponibilă doar la mașinile de rectificat Studer, are o contribuție esențială în acest sens. Cornelius Wecht, responsabil cu vânzările Studer în Germania de Sud, raportează: „Datorită funcției Quick-Set, comanda stochează dimensiunile precise ale tuturor discurilor de rectificat utilizate pe mașina de rectificat. Acest lucru înseamnă că puteți, de asemenea, să setați rapid discurile de rectificat utilizate frecvent și ascuțite în mod repetat și să le folosiți din nou imediat. Sistemul de control cunoaște dimensiunile precise după montarea discului de rectificat și nu este necesară o nouă măsurare sau chiar o nouă ascuțire pe mașină.” Rectificatorii din Westhausen consideră că un alt avantaj este capacitatea de a ascuți discurile de rectificat profilate direct pe mașina de rectificat cilindric. Software-ul StuderDress oferă ciclurile corespunzătoare. Cu aceste cicluri, doar geometriile necesare sunt ascuțite prin rotire pe profilul discului de rectificat. După cum confirmă Niko Schindelarz, acest lucru reduce, pe de o parte, timpii de pregătire și timpii neproductivi. Pe de altă parte, asigură, de asemenea, precizii mai mari și suprafețe mai bune pe componentele rectificate.

Ideal pentru programare in atelier

Pentru Niko Schindelarz, conceptul de control al mașinii de rectificat cilindrice S31 oferă, de asemenea, avantaje excepționale. După cum subliniază el, interfața cu utilizatorul este foarte ușor de înțeles. Grafica și dialogurile ghidează în mod clar operatorii și programatorii prin câmpurile de înregistrare. De asemenea, comanda dispune de o bază de date cu toți parametrii de rectificare necesari. „Noi numim acest lucru StuderTechnology Integrated”, explică Cornelius Wecht. Operatorul mașinii selectează parametrii pe care îi sugerează software-ul, pe baza geometriei piesei de prelucrat, precum și a preciziei și calității suprafeței necesare. Aceștia asigură faptul că mașina de rectificat cilindric obține întotdeauna în mod fiabil un rezultat de rectificare bun. Mașinistul experimentat poate adapta în orice moment parametrii sugerați pentru a optimiza și mai mult procesul de rectificare. „S31 este, prin urmare, ideală pentru utilizarea în atelier. Oricare dintre lucrătorii noștri calificați, instruiți în domeniul prelucrării, poate lucra în mod flexibil și pe mașina de rectificat cilindric. Aceștia nu au nevoie de cunoștințe specializate de rectificare. Acest lucru ne oferă o flexibilitate maximă”, spune Niko Schindelarz.

Universal datorită axei B

Mașina de rectificat cilindric S31 de la Apex Tool Group din Westhausen are un capul de rectificat cu o axă B. Papusa poate pivota în trepte de 1°. Este dotată cu două acționare a fusurilor, una echipată cu o roată de rectificat pentru scriere în adâncime dreaptă și cealaltă pentru scriere în adâncime unghiulară. Acest lucru contribuie, de asemenea, la timpi de pregătire scurți și la o flexibilitate maximă. „Putem șlefui în adâncime o piesă de prelucrat drept și în unghi într-un singur ciclu, fără nicio lucrare de pregătire. Acest lucru înseamnă că putem prelucra complet aproape toate componentele într-o singură strângere”, explică Niko Schindelarz avantajele axei B și ale tensiunilor: „Cu echipamentul pe care l-am ales, mașina de rectificat cilindric S31 merită pe deplin atributul „universal”. Dacă există o mașină de rectificat cilindric care merită acest nume, atunci aceasta este Studer S31.” După aproape cinci luni, mașina de rectificat cilindric S31 din Westhausen a demonstrat că îndeplinește pe deplin cerințele extinse ale producătorilor de scule.

Consultanță și service exemplare

Johannes Mäule menționează un alt aspect important atunci când se fac investiții în sistemele de producție: „Pentru o tehnologie specială, cum ar fi rectificarea, inginerii de producție au, de obicei, doar cunoștințe generale. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește caracteristicile inovatoare ale echipamentelor de pe mașini și avantajele lor specifice în raport cu cerințele individuale.” După cum adaugă Niko Schindelarz, cercetarea tehnologiei actuale de rectificare nu a fost atât de ușoară la început. „Dar specialiștii Studer ne-au sfătuit în mare profunzime și, mai presus de toate, în mod deschis și onest. Am reușit să dezvoltăm împreună, în doar câțiva pași, configurația optimă a mașinii noastre de rectificat cilindric”, continuă el. Acest lucru a creat sentimentul de încredere necesar pentru a investi cu certitudine în utilajul de rectificat cilindric S31. „De asemenea, a fost important pentru noi faptul că service-ul și consilierii tehnici sunt prezenți la nivel regional și ne pot
consilia și sprijini direct în producție într-o perioadă scurtă de timp. Acest lucru este esențial pentru a garanta că investiția noastră actuală și de perspectivă în S31 se va dovedi profitabilă pe termen lung”, subliniază Niko Schindelarz. După cum conchide acesta, Studer a îndeplinit pe deplin toate criteriile relevante cu specialiștii săi și cu mașina universală de rectificat cilindric S31.

Articol de

STUDER

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 19 - 6 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
Frezele Walter Xill·tec™ – Excelență globală în domeniul frezării
DORMER PRAMET – Eroii noștri de filetare

TechnoMarket
Sisteme de Fabricatie

TechnoMarket
AgroTechnica


    Indagra
    AgroTechnica

    Citeste si: