SECȚIA ELECTRONICĂ DE SEMĂNAT „ISOTRONIC“ DE LA GASPARDO
august 21, 2020
Anul acesta semănăm direct în miriște cu Sky Easydrill
noiembrie 16, 2020
 

TERREMOTO 3 DE LA MASCHIO
PREGĂTIT PENTRU LUCRU

Maschio s‐a remarcat în timp prin proiectarea și construcţia a două cultivatoare cu ancore și anume: TERREMOTO 3 și DRACULA, realizate 100% la Fabrica Maschio Gaspardo România de la Chișineu Criș, România. Acestea se folosesc pentru prelucrarea minimă a solului și se caracterizează prin versatilitate și fiabilitate de excepţie.

TERREMOTO 3 este un cultivator cu ancore, purtat, care are la bază conceptele pentru „prelucrarea minimă a solului”. Cadrul puternic permite lucrarea directă chiar şi pe teren nedesţelenit. Cele trei rânduri de ancore asigură un flux optim de sol, în timp ce tăvălugul din spate nivelează şi reconsolidează terenul pentru însămânţarea următoare.

Acesta are garda mare la sol și distanţa mare între elementele de lucru, lucru ce face ca solul și resturile vegetale să alunece repede, rapid, evitând astfel riscul de înfundare. Cadrul este realizat din oţel durificat, ceea ce face ca acesta să poată fi utilizat cu succes direct pe teren nedesţelenit, realizând la o singură trecere mai multe lucrări. Terremoto 3 oferă o capacitate maximă de adaptare la diverse condiţii de teren și culturi, pentru o utilizare la 360o pe tot prcursul anului.

Utilizarea acestui cultivator are o serie de beneficii agronomice și anume:
• Încorporarea resturilor vegetale. Îngroparea rapidă a resturilor vegetale are un rol fundamental în activarea proceselor de descompunere a substanţei organice şi reducerea încărcării cu agenţi patogeni a solului. Reamestecarea solului şi a materiei organice (primii 15 cm) favorizează, de fapt, activitatea microbiană din sol, pentru o contribuţie mai mare de substanţe nutritive disponibile în ciclul de culturi următor;
• Spargerea straturilor de lucru. Spargerea harpanului asigură o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, înlesneşte drenarea apei şi aerarea solului, crescând rezistenţa culturii la stres, atât cel biotic, cât şi abiotic;
• Pregătirea patului germinativ. Ultima etapă la lucrarea terenului este realizarea patului germinativ. A avea un teren nivelat şi bine afânat este fundamentală pentru a asigura semănătorii o prelucrare de calitate mai bună.

Să vedem în continuare care sunt beneficiile economice ale utilizării acestui cultivator:
• Versatilitate la utilizare. Ideal atât pentru pregătirea terenului pentru culturile de iarnă şi de primăvară (umiditate ridicată), cât şi pentru pregătirea terenului pentru cultura a doua (uscat + resturi vegetale);
• Eficienţă. Efectuează mai multe operaţiuni la o singură trecere, având costuri mai mici de exploatare;
• Performanţă. Viteză mare de lucru (8‐12 km/h);
• Fiabilitate. Cadru puternic şi utilizarea materialelor de foarte bună calitate, pentru o durată de funcţionare îndelungată.


Terremoto-3-7
Terremoto 3 a fost realizat în două variante: cu cadru fix cu lăţimea de lucru de 3, 3,5 și 4 m și pliabil de 4 și 5 m. Modelele disponibile pot fi cuplate la tractoare de 100 la 300 CP şi ating eficienţa maximă la funcţionare la peste 10 Km/h.

Cultivatorul TERREMOTO 3 se poate folosi pentru pregătirea rapidă a patului germinativ, pe teren nedesţelenit, pentru cultura a doua. Dintre elemente, garda mare la sol, pentru un flux mai mare al resturilor vegetale, se numără printre punctele forte ale utilajului. Se poate utiliza pentru lucrarea terenului dur atât pe timp de iarnă cât și pe timp de primăvară.

Lucrarea terenului dur poate fi programată atât în cadrul lucrărilor convenţionale, cât şi la prelucrarea minimă a solului, în funcţie de cerinţele culturii. Acesta este eficient atât pe terenurile de toamnă-primăvară, cu umiditate ridicată, cât şi în condiţii de sol bogat în resturi vegetale, de exemplu pentru gestionarea unei a doua recolte vara.

Toamna, Terremoto 3 este potrivit pentru îngroparea reziduurilor rezultate după recoltatre. Acest tip de cultivator este potrivit pentru intervenţia directă pe terenul nelucrat sau după o serie de lucrări în profunzime (arat‐scarificare). Structura sa este foarte potrivită pentru terenurile umede (tăvălugi inele U şi V).

În funcţie de cultura care trebuie însămânţată şi de tipul de semănătoare cu care lucraţi, se poate opta pentru o prelucrare minimă (prima trecere) sau pentru un pat germinal mai afânat (a doua trecere). Ancorele sunt la o distanţă de 300 mm una de cealaltă, garantându‐i astfel utilajului TERREMOTO 3 un front de lucru uniform şi o calitate de neegalat la afânarea terenului. În plus, este disponibil și un kit de brăzdare laterale (de 310 mm), pentru o prelucrare completă pe toată lăţimea de lucru.

Ancorele sunt dispuse neuniform pe 3 rânduri de lucru, astfel încât să se asigure un flux mai bun de sol, chiar şi la viteze de lucru ridicate. Fiecare ancoră este prevăzută cu un deflector lateral care amestecă terenul, permiţând îngroparea resturilor vegetale de suprafaţă.

Cadrul robust este realizat pe secţiuni scobite, pătrate, ceea ce garantează fiabilitate maximă şi rezistenţă. Garda mare la sol (900 mm) şi distribuirea ancorelor pe 3 rânduri bine separate (700 mm) asigură viteza maximă la utilizare, fără riscul de a se înfunda. Din această cauză lucrează foarte bine pe un sol cu resturi vegetale abundente, fără să se înfunde. Acesta este împărţit în două secţiuni de lucru: secţiunea frontală formată din 3 rânduri de ancore bine separate, care scarifică terenul, reamestecă stratul superficial şi îngroapă reziduurile vegetale și secţiunea posterioară formată dintr‐un rând de discuri, amplasate după ancore, care nivelează terenul. În final, un tăvălug compactor reconsolidează terenul, lăsându‐l pregătit pentru însămânţare.

După trecerea ancorelor, un rând de discuri cu diametrul de 510 mm nivelează terenul, îngroapă resturile vegetale şi închide eventualele brazde rămase. Discurile sunt montate pe sistemul „Silent Block“ şi sunt dispuse neuniform, pentru a asigura un flux optim chiar şi pe terenul umed şi cu multe reziduuri vegetale.

Pentru protecţie în timpul lucrului, secţiile cu ancore sunt disponibile atât în versiunea cu bolţ de siguranţă, cât şi cu sistem cu arcuri Non‐Stop. Păstrând aceleaşi dotări generale ale utilajului, versiunea cu sistem cu arcuri Non‐Stop permite o mai mare expansibilitate chiar şi pe terenuri cu roci.

Un bolţ de siguranţă eficient şi economic, adecvat pentru terenurile cu puţin schelet, protejează structura cadrului. În caz de loviri accidentale cu rădăcini şi roci, bolţul se rupe, permiţând ridicarea ancorei. În acest caz, repararea este foarte simplă şi accesibilă, şi necesită numai înlocuirea bolţului.

Sistemul de siguranţă Non‐Stop cu amortizoare cu arc sunt adecvate pe terenurile bogate în schelet, acestea oferind un mai mare confort la lucru şi o mai mare versatilitate. În timpul etapelor de lucru, ancora este protejată de arc, care intervine cu presiuni mai mari de 500 kg, ridicându‐se până la depăşirea obstacolului, pentru a reveni apoi în poziţia de lucru. Structura cu arc dublu dotată cu amortizorul antistres anulează vibraţiile în faza de lucru şi asigură activarea arcului numai după ce a fost depăşită sarcina de calibrare.

Ancora are un profil special ce permite prinderea unei porţiuni de teren pe care o aruncă în faţă, pentru a reveni apoi să o îngroape în cadrul aceleiaşi treceri. Astfel, se creează un efect de val, care măreşte capacitatea de afânare a terenului chiar de la prima trecere. Pentru a asigura o durată de funcţionare lungă chiar şi după intervenţia pe terenuri dificile, sunt disponibile vârfuri cu oţel durificat şi cu înveliş din tungsten, pentru o rezistenţă mai mare la abraziune.

În funcţie de duritatea terenului şi de puterea tractorului, ancorele pot fi setate pe două poziţii de lucru: pe prima poziţie (1) ancora are un unghi de acţiune a vârfului mai puternic, pentru a prinde mai mult teren, în timp ce pe a doua poziţie (2) unghiul de acţiune este mai închis, pentru o absorbţie de putere mai mică.

Terremoto 3 lucrează în agregat cu un tăvălug care poate fi de tip: cu tamburi, cu inele, în U, colivie sau cauciucat. Rolul tăvălugului la echiparea maşinii este fundamental. TERREMOTO 3 este disponibil atât în versiunea cu cadru fix, cât şi cu cadru pliabil, care poate fi dotat cu diverse tipuri de tăvălugi în funcţie de tipul terenului, de gestionarea operaţiunilor agricole şi de rotaţia culturilor.

Tăvălugii cu inele şi în U oferă versatilitate maximă la utilizare, în special pe soluri umede, unde trebuie nivelat şi reconsolidat terenul fără o compactare excesivă. În sol se formează fâşii compactate alternativ cu fâşii neprelucrate, care înlesnesc schimbul de aer şi apă, evitând formarea de cruste superficiale sau retenţiile de apă.

Tăvălugul colivie este ideal pentru terenurile uscate și permite o bună afânare şi nivelare a suprafeţei. Diametrul de 600 mm este ideal pentru a reduce numărul mare de bulgări. Greutatea moderată limitează instabilitatea în partea din spate, favorizand cuplarea cu tractoare uşoare.

Tăvălugul cauciucat este ideal pentru terenuri uscate, chiar dificile, și permite crearea unui pat germinativ foarte bun, realizand un strat superficial compact. Apa rămane în sol, ceea ce duce la o germinare rapidă a culturii. Este indicat în special pentru insămanţarea cerealelor cu o distanţă intre randuri de 12,5 cm.