Agrotechnicaechipamente viti-pomicole

AGROFROST – Maeștrii protecției împotriva înghețului

Share this article

AGROFROST

Maeștrii protecției împotriva înghețului

În ultimii 50 de ani, Agrofrost a fost singura companie care a introdus noi soluții eficiente pentru combaterea înghețului și care continuă să investească în cercetare pentru a îmbunătăți și a obține rezultate mai bune. Agrofrost oferă cea mai mare gamă de mașini de protecție împotriva înghețului, astfel încât vă poate oferi întotdeauna cea mai bună soluție: FrostGuards, FrostBusters, Alarme de protecție împotriva înghețului, Mașini eoliene și arzătoare pentru acestea.

Cum functionează? – Schimbări de fază sau Tranziții de fază

Principiul de funcționare este, spre deosebire de toate celelalte sisteme de protecție anti-îngheț, nu se bazează pe creșterea temperaturii peste valorile critice, ci pe tranziția de fază. Sau în acest caz prin controlul formării înghețului. Acolo unde sunt folosite mașinile Agrofrost, observăm o formare semnificativ mai mică de îngheț. Știm cu toții că gerul este cel mai mare dușman pentru flori și muguri. Dar există o modalitate de a folosi inamicul pentru protecție.
Transformarea vaporilor în îngheț se numește sublimare sau depunere și eliberează multă energie. Această energie este transferată în mediul său, în acest caz aerul din jur dar mai ales în frunzele și florile în sine. Știm că gerul este cel care în mod normal provoacă cele mai multe daune. Acest lucru se datorează faptului că cristalele de gheață extrag energie și umiditate din floare. Fără protecție, stratul de îngheț va crește și, în cele din urmă, va provoca daune prin deshidratare și subrăcire.

Dar nu cu sistemul Agrofrost. Pentru că trece cu un flux de aer cald, la fiecare 7 până la 10 minute, o parte din gheață se evaporă (numită sublimare), iar gheața rămasă primește energie din aerul care trece. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât se transferă mai multă energie. După câteva minute, aerul se răcește din nou, umiditatea relativă crește și se formează noi înghețuri. Acest lucru eliberează din nou energie și energizează din nou florile. Acest lucru ne permite să creăm o protecție optimă cu doar o fracțiune din aportul de energie necesar pentru alte sisteme.

La ce să vă așteptați?

Credem că este foarte important să știm la ce vă puteți aștepta de la mașinile Agrofrost (FrostBuster șI FrostGuard ). Ce putem proteja, ce nu putem proteja? Pana la ce temperatura functioneaza? Pentru ce fel de fructe?
În primul rând, trebuie să facem o distincție între flori și fructe. Este mai ușor să protejezi florile decât să protejezi fructele mici. Cu cât fructul este mai mare, cu atât este mai dificil de protejat. Bine de știut: Cele mai multe daune cauzate de îngheț au loc pe flori. Un alt factor determinant este umiditatea relativă a aerului (RH).În timpul unei nopți înghețate, RH este în mod normal mare, foarte mare.

Acest lucru provoacă îngheț alb sau îngheț. Și acesta este în principal motivul pagubei. Mașinile Agrofrost funcționează mai bine cu RH ridicat decât cu RH scăzut. Sau, cu cât riscul este mai mare (cauzat de RH), cu atât rezultatul este mai bun.

Pe de altă parte, rezultatele pot fi slabe atunci când RH rămâne sub 85%. Bine de știut: RH este peste 95% în timpul majorității înghețurilor.
În plus, există diferențe între toate tipurile de fructe, viță de vie, etc. Să nu uităm de durata perioadei de îngheț: când un îngheț de -5°C durează 4 ore, pagubele vor fi mai mici decât un îngheț de -4°C care durează 10 ore. Vântul este, de asemenea, un factor periculos. Majoritatea sistemelor nu funcționează în condiții de vânt. Mașinile Agrofrost vor da în continuare un rezultat pozitiv dacă vântul nu este prea puternic.
În fiecare an și în întreaga lume, fermierii suferă pierderi serioase din cauza înghețurilor. Peste 90% din toate daunele sunt cauzate de înghețul pe flori la temperaturi între -2 și -5 °C și cu o umiditate relativă a aerului de peste 95%. Aceasta înseamnă că suntem capabili să oferim o protecție bună în peste 90% din cazuri. Nu putem garanta o protecție 100% în orice moment. Nimeni sau niciun sistem de protecție nu poate. Din când în când, condițiile meteo sunt extreme și indiferent de ceea
ce faci, pagubele sunt inevitabile. Cu toate acestea, o rată de succes de minim 90%, cu un sistem care are mai puține dezavantaje decât altele, este mai prietenos cu mediul și mai presus de toate, este mai convenabil la utilizare și achiziție… credem că nu este rău.

Limite de protecție

Temperaturile critice depind și de stadiul de înflorire și de mărimea fructelor. De exemplu: au fost rezultate bune la -8 până la -9 °C la pere în stadiul „muguri albi” și la -5,5 °C pentru „înflorire completă”. Așadar, în anumite etape de înflorire, temperaturile minime la care putem asigura protecție sunt mai scăzute.
* = capacitatea unei mașini eoliene depinde foarte mult de temperatură, dacă se folosește un sistem suplimentar de încălzire, de înălțimea arborilor și, bineînțeles, de calitatea stratului de inversare. Suprafața protejată de mașina eoliană variază de la 2 la 4 ha la -5 °C și de la 6 la 7 ha la -3 °C. În cazul unei inversări negative, mașina eoliană nu trebuie utilizată deoarece va crea și mai multe daune.
** = depinde foarte mult de faza fenologică a plantelor: cu cât mugurii sunt mai mici, cu atât sunt mai greu de protejat. Este recomandat să combinați Frostbuster și FrostGuard cu lumânări cu parafină, cu siguranță în stadiul de spargere a mugurilor sau a primelor frunze.
*** = în funcție de tipul fructului, mărimea fructului, umiditatea, vântul. Fructele mici sunt foarte greu de protejat.
**** = în caz de îngheț cauzat de vânt sau de o combinație de îngheț de vânt cu îngheț de radiații, așezați întotdeauna lumânări cu parafină în jurul zonei care trebuie protejată.
***** = puneți lumânări cu parafină pe partea vântului pentru a îmbunătăți rezultatele, cu FrostGuard

Fructificare îmbunătățită

Mașinile Agrofrost ( FrostBuster și FrostGuard ) au fost dezvoltate pentru protecție împotriva înghețului. Unii dintre clienții noștri au observat o fructificare mai bună atunci când au folosit mașinile în timpul înfloririi complete. Deci, acest beneficiu suplimentar a fost descoperit chiar de către utilizatori, prin practică în decursul timpului.

VA OFERIM 4 GAME DE PRODUSE:

FROSTBUSTER

FrostBuster este utilizat împreună cu un tractor. Există în varianta tractată de către tractor cât și în varianta purtată de către tractor. Frostbuster este cel mai economic sistem de protectie.
Varianta tractată de către tractor – În ultimii 15 ani, FrostBuster s-a dovedit a fi foarte eficient și foarte fiabil.
Un arzător cu gaz încălzește aerul până la 80-85 °C. Aerul încălzit este difuzat prin cele două ieșiri laterale. În funcție de mărimea și caracteristicile plantației, FrostBuster poate proteja între 8 și 10 hectare.

Cele mai importante îmbunătățiri față de generația anterioară (model F401) sunt:

• Arzător nou cu impulsuri și senzor de ionizare, ceea ce îl face cel mai sigurarzător folosit în agricultură.
• Modelul F501 poate fi dotat cu 8 sau 10 butelii de gaz, deci are o autonomie mai mare, de până la 10 ore.
• Arzătorul pornește automat, în funcție de numărul de rotații ale ventilatorului: dacă se depășește un anumit nivel de turație (rpm ventilator), arzătorul pornește automat. Când viteza scade sub acest nivel, arzătorul se oprește.

Varianta purtată de către tractor – Aceste mașini au o cutie de viteze cu 2 trepte. La viteza mai mică, este nevoie de mai puțină putere. Desigur, aria protejată va fi mai mică. Pentru a avea mai multă greutate în apropierea tractorului, ventilatorul este montat vertical și două butelii de gaz sunt plasate în fața ventilatorului.

Există 3 modele diferite:
• F252 are două ieșiri în partea inferioară, capacitatea sa de protecție: 6 până la 8 ha;
• F252S are 1 ieșire în partea inferioară și 1 în partea superioară. Această mașină este mai mică decât F252 și poate fi folosită în rânduri de 2 m lățime.
• F152 are o singură ieșire în partea inferioară și, prin urmare, o capacitate mai mică decât F252 (2-4 ha). Este ideal pentru suprafețe mici și înguste.

FROSTGUARD

FrostGuards sunt mașini fixe capabile să protejeze până la 1 ha. Sunt 2 modele: Revolution cu 1 ieșire în partea inferioară (mașina se rotește la 360°) și o altă variană cu 1 ieșire în partea superioară (ieșirea se rotește la 360°) și Basic cu 1 ieșire în partea inferioară. FrostGuard este cel mai flexibil sistem de protecție.
FrostGuard Revolution este modelul de „Top”. Este mai mic și mai ușor decât modelul anterior. Este complet capsulat ( închis) cu uși pe toate părțile. Toate ușile și acoperișul sunt izolate, pentru a preveni condensul și pentru a reduce zgomotul. Revolution poate fi echipat cu un sistem de pornire automată: pur și simplu setați temperatura la care trebuie pornită mașina.
Chiar dacă Basic este un model economic, nu a fost redusă siguranța și calitatea. Datorita greutatii mai mici și a celor 3 roți, este usor de mutat.
Poate fi instalat pe teren cu 3 suporturi pentru butelii montate pe mașină, poate fi conectat la un rezervor de 500 kg sau poate fi conectat la un container care conține 5 sau 6 butelii de gaz.
Atât FrostBuster cât și FrostGuard pot fi utilizate aproape peste tot și pentru mai multe aplicații:
• Pentru protecția împotriva înghețului nocturn în livezi pentru toate tipurile de fructe, în podgorii, în sere și in tuneluri de plastic, pentru căpșună, zmeură, flori, legume, mere, pere, piersici, prune etc.
• Pentru a îmbunătăți fructificarea la temperaturi scăzute în timpul înfloririi. Pentru a crește temperatura în tunel de plastic, pentru a efectua prima recoltă la începutul sezonului sau pentru a recolta mai târziu la sfârșitul sezonului.

Beneficii și avantaje FrostBuster și FrostGuard
• Fructificare mai bună;
• Nu este o instalatie fixate într-un singur loc, ci una mobilă pentru a putea fi utilizată în oricare altă locație;
• Costuri reduse de întreținere;
• Ecologic: arderea gazului;
• Ușor de folosit, de pornit și oprit (oprire rapidă, de exemplu, când temperatura crește rapid);
• Nu sunt necesare autorizații (cum ar fi pentru construcție sau mediu).

MAȘINI EOLIENE – fixe și mobile

În timpul unui îngheț de radiații, o mașină eoliană este folosită pentru a atrage aer mai cald în stratul de inversare și a-l sufla în livadă sau vie. Mașina trebuie să sufle cât mai mult aer, cât mai departe posibil.
În timpul zilei, soarele încălzește suprafața solului. Solul și copacii devin mai calzi decât aerul în contact cu ei, încălzind astfel aerul. Noaptea, aerul mai rece se instalează în apropierea solului și aerul mai cald se ridică pentru a forma inversarea.
Înghețul radiant apare atunci când o scădere bruscă a temperaturii din cauza radiațiilor de la copaci și sol provoacă rapid răcirea aerului din jur. Aerul răcit se instalează în zonele inferioare din livadă, ceea ce provoacă daune cauzate de îngheț.
Solul absoarbe căldura de la soare în timpul zilei și o eliberează într-un mediu mai răcoros noaptea. Pierderea de căldură este mai mare chiar înainte de zori și, de obicei, acesta este momentul în care apare cel mai mare pericol de îngheț și daune cauzate de îngheț.
Această degajare de căldură creează un „strat inversat” de aer mai cald, care poate fi găsit de la 10-15 metri deasupra solului.
Mașinile eoliene folosesc „stratul de inversare” a aerului mai cald pentru a proteja recolta de daune cauzate de îngheț. Turnul este înclinat ușor în jos pentru a trage acest strat de inversare până la nivelul solului.
Principiile implicate în acest proces sunt:
• Îndepărtarea aerului rece greu pentru a preveni stratificarea și a întârzia formarea înghețului
• Permiterea aerului de inversare mai cald să înlocuiască aerul rece la nivelul recoltei
• O oarecare căldură de frecare generată pe măsură ce aerul trece pe lângă frunziș pentru a înlocui „pielea” aerului ambiental mai rece.
Sunt disponibile cu un arzător suplimentar, care funcționează cu gaz.
Sunt ideale pentru protejarea livezilor și a câmpurilor mai mari. Totuși, un strat de inversare bun este esențial, iar suprafața protejată va fi între 4 și 7 hectare, în funcție de tipul de cultură și de temperatură. Protectie pana la -5,5°C.
Când nu există inversare, sau la temperaturi foarte scăzute, protecția poate fi îmbunătățită prin instalarea unui arzător suplimentar.

ALARMĂ ANTI-ÎNGHEȚ

Indiferent de tipul de protecție împotriva înghețului folosit, un lucru este absolut esențial pentru toate sistemele: trebuie să începeți protecția din timp. Una dintre principalele cauze ale daunelor cauzate de îngheț este că sistemele de protecție sunt pornite prea târziu. Acest lucru se poate datora diferitelor cauze: utilizatorii nu au o alarmă de îngheț, își bazează sistemul de protecție doar pe temperatura uscată, alarma anti-îngheț nu este poziționată în locul potrivit, senzorul de temperatură este instalat prea sus. Când vine vorba de protecția împotriva înghețului, există o singură temperatură importantă: temperatura umedă. Utilizarea unui indicator de temperatură uscată este una dintre cele mai mari greșeli pe care le puteți face. De aceea, este esential să aveți un sistem de alarmă bun care să vă spună când să porniți, în funcție de temperatura umedă. Acest nou dispozitiv este alimentat de o baterie de 12 sau 24 volți, funcționează cu o cartelă SIM și puteți solicita toate datele prin SMS: temperatura umedă, temperatura uscată, umiditatea, tensiunea bateriei, viteza vântului, temperatura de alarmă instalată și punctul de rouă. Când temperatura setată este atinsă, acesta trimite un mesaj de alarmă numerelor de telefon stocate în sistem. De asemenea, va trimite un mesaj când tensiunea bateriei devine prea scăzută.

Articol de

AGROTEAM TRADING SRL
Str. Trandafirilor nr. 71, Urechești – Vrancea
Telefon: 0724 403 668
Email: comenzi@agroteam.ro | piese@agroteam.ro

Agroteam Trading
Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 29 + 6 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
Noul sistem universal de încărcare: insertLoad
Noua generație GRIMME EVO 280

Demo Room

Ultimele Articole
Fabricat in Romania

Aateq

Belgian precision turning, milling and welding in Romania CINE SUNTEM? Compania Aateq a fost înființată în anul 2006 de către…

Citeste si: