AgrotechnicaMasini de Semanat si Plantat

MASCHIO GASPARDO – Semănătoarea de precizie „Magica Isotronic”

Share this article

Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara

Grupul italian Maschio Gaspardo, datorită experienței de peste zece ani în domeniul semănătorilor de precizie și versatilității secției MTR, care se poate folosi atât în soluri fine, cât și în soluri lucrate cu „minimum tillage”, a ieșit pe piață și cu modelul MAGICA ISOTRONIC, având versiuni cu 8 până la 12 rânduri, cu distanță între rânduri reglabilă, care permite semănatul tuturor culturilor în rânduri depărtate, cum ar fi porumb, sfeclă, soia, rapiță, floarea soarelui, sorg și bumbac. În cazul unor nevoi tehnologice mai ridicate, modelul MAGICA ISOTRONIC cu transmisie electrică și sistem de comunicare ISOBUS permite controlul digital al semănătorii și utilizarea tuturor funcțiilor agriculturii de precizie.

În ultimii 15 ani semănătorile dotate cu transmisie electrică cu protocol de comunicații ISOBUS au început să revoluționeze acest domeniu al semănatului plantelor prășitoare, Maschio Gaspardo implementând acest sistem pe secțiile model MTR și MTR HD. Aceasta este o soluție inovatoare, care simplifică din punct de vedere constructiv mecanica semănătorilor: nu mai sunt necesare cutii de viteze, lanțuri și arbori cardanici, astfel încât panoul de control al tractorului devine centrul de comandă al însămânțării. Să vedem în continuare care sunt avantajele utilizării unui astfel de sistem:

  • avem mai puține componente mecanice care necesită întreținere;
  • distanța de semănat este gestionată prin panoul de control din tractor;
  • control și modificare în timp real a funcțiilor de însămânțare;
  • comunicație ISOBUS între semănătoare și tractor;
  • gestionare cu sistemul GENIUS MASTER;
  • precision Farming: doze variabile și închidere automată a modulelor;
  • interconectare de la distanță cu MG-Live (Agricultura 4.0).

Fiecare secție este prevăzută cu un motor electric care conduce direct discul de semănat. Distribuția este precisă și imediată, caracteristică datorită căreia ISOTRONIC este soluția ideală pentru obținerea unei distanțe perfecte de semănat, chiar și la viteze mari de lucru.

ISOTRONIC maximizează calitatea semănatului, eliminând inexactitățile datorate limitelor de construcție ale sistemelor mecanice. Datorită transmisiei electrice utilizarea inputurilor agricole este optimizată, determinând reducerea risipei și creșterea eficienței producției.

Secția de semănat MTR de la MAGICA ISOTRONIC este caracterizată prin soluții structurale de un înalt nivel, cum ar fi: sistemul robust de conectare prin paralelogram dublu, cu arc având sarcină reglabilă; brăzdar cu disc dublu; roți de adâncime independente cu sistem balansier; corpul distribuitorului este fabricat din aluminiu turnat; buncăr mare de 60 [ l ]. În versiunea MAGICA 8-12 ISOTRONIC, rezervorul standard este de 36 [ l ].

Diferitele personalizări oferite de modelul MAGICA permit diferite combinații între microgranulatoare și fertilizatoare. Acestea din urmă, disponibile numai cu brăzdar standard, oferă două aplicații diferite: în spate pe cadrul semănătorii propriu-zis sau ca buncăr frontal PA1. Aceasta din urmă combinație nu se poate folosi la versiunea 8-12 ISOTRONIC.

Elementul de semănat MTR este cuplat la cadru cu două module pliabile, care asigură lățimi de transport rutier de 3 și 3,2 [m], în funcție de versiune. Reglarea rapidă a distanței dintre rânduri se realizează cu știfturi de blocare pentru fiecare secție de semănat, în timp ce poziționarea secțiilor în funcție de distanța dorită se face hidraulic.

Versiunea cu 8-12 rânduri ISOTRONIC utilizează un kit de eliberare rapidă, permițând astfel trecerea rapidă la configurația cu 8 rânduri, datorită eliminării fizice a 4 elemente. Acest sistem permite să se lucreze pe 9 și 12 rânduri cu distanțe între rânduri de 45 și 50 [cm], dar și pe 8 rânduri cu distanțe între rânduri de până la 75 [cm].

Maschio Gaspardo prin implementarea unui sistem „GENIUS MASTER” comunicarea cu ISOTRONIC este mult simplificată prin panoul de control ISOBUS al tractorului. Un singur cablu de conectare permite conectarea semănătorii și a tractorului în vederea controlării și gestionării tuturor funcțiilor de însămânțare. GASPARDO furnizează și setul de compatibilitate care include panoul de control ISOBUS și cablurile ce permit comunicarea între ISOTRONIC și tractoarele non-ISOBUS.

Sistemul GENIUS MASTER implementează integral funcțiile ISOBUS legate de Agricultura de precizie. În acest sens, panoul de control traduce informațiile hărților de prescriere referitoare la conformația și fertilitatea variabilă a terenului, transmițând automat comenzile corespunzătoare către ISOBUS. Sistemul GENIUS MASTER al semănătorii este actualizat direct de către serviciul de asistență tehnică Maschio Gaspardo.

Funcția care permite oricărui panou de control ISOBUS să comunice cu sistemul GENIUS MASTER pentru gestionarea ISOTRONIC este „UT – Terminalul Universal”. Un singur monitor în cabina tractorului va fi suficient pentru a gestiona semănătoarea și eventualul buncărul frontal asociat. Funcția TC-BS este folosită pentru exploatarea datelor de lucru. Aceasta permit atât importarea și citirea hărților de prescriere, precum și exportarea către PC a registrului datelor de însămânțare georeferențiate realizate cu ISOTRONIC. Funcția TC-GEO este folosită pentru dozarea variabilă a însămânțării. Aceasta programează o densitate variabilă de semănat în funcție de diferitele potențialități de producție care caracterizează terenurile agricole adesea foarte eterogene, sporind eficiența utilizării resurselor de culturi. Funcția TC-SC este utilizată pentru controlul automat al modulelor, pentru închiderea și deschiderea automată a modulelor de însămânțare, ca urmare a cartografierii hotarelor câmpurilor și înregistrării zonelor deja prelucrate. Astfel, se evită semănatul suprapus, ceea ce asigură o reducere semnificativă a costurilor și eficiență sporită a gestionării.

Dacă agricultura de precizie permite optimizarea randamentului culturilor în funcție de variabilitatea câmpurilor, maxima expresie a inovării și tehnologiei o reprezintă Agricultura 4.0. De exemplu, MG-Live este un sistem de interconectare a rețelelor mobile pentru semănătorile GASPARDO. Acesta permite modernizarea fermierului și trecerea la Agricultura 4.0, pentru a beneficia de o viziune strategică asupra tuturor activităților semănătorilor GASPARDO și să se asigure că acestea funcționează perfect.

Dispozitivul MG-Live asigură conexiunea la distanță între semănătoare și portalul web atât pentru monitorizarea în timp real a semănatului de către fermier, cât și pentru operațiunile de asistență tehnică din partea serviciului de asistență tehnică MASCHIO GASPARDO. Cu MG-Live fermierii au posibilitatea să acceseze semănătorile în orice moment de la PC sau din Aplicație pentru a verifica în timp real atât localizarea, cât și datele de însămânțare.

Articol de

Strada Înfrățirii nr. 155
Chișineu-Criș, Arad – ROMANIA
Tel. +40 257 307030ș Fax +40 257 307040
info@maschio.ro; www.maschio.ro

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 23 - 2 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
FRUIT TECHNOLOGY – Cositoare pentru livadă de nuci și pruni – Marca Aedes Mod AS MAXI 4400
Hyundai Doosan Infracore va produce în masă motoare cu combustie internă pe bază de hidrogen în 2025

Demo Room

AgroTechnica

Ultimele Articole
Fabricat in Romania

Aateq

Belgian precision turning, milling and welding in Romania CINE SUNTEM? Compania Aateq a fost înființată în anul 2006 de către…
Indagra

Citeste si: