AgrotechnicaMasini de Lucrat Solul

Scarificatorul „Attila” calitate de neegalat

Share this article

Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara

Scarificatorul „Attila” calitate de neegalat

Cel mai mare producător de mașini agricole din țară noastră, Maschio Gaspardo România, produce o gamă largă de scarificatoare, de o calitate extrem de ridicată, pentru diferite lățimi de lucru și puteri ale tractoarelor. Acestea răspund cerințelor oricărui fermier. Dintre acestea amintim: Pinocchio, Attila, Artiglio, Artiglio F, Artiglio Magnum, Diablo. Scarificatoarele Maschio sunt disponibile cu lățimi de lucru între 1,3 și 7 [m], iar cadrul putant poate să fie fix sau pliabil. Versiunile mai
mici sunt ideale pentru tractoare de putere mică (50 [CP]), inclusiv pentru livadă, în timp ce modelele mai mari sunt perfecte pentru tractoarele cu putere ridicată (până la 600 [CP]).
Care sunt beneficiile agronomice ale utilizării scarificatului? În primul rând are rolul de a rupe hardpanul. Spargerea stratului compact de pământ permite dezvoltarea adecvată a rădăcinilor, facilitează drenajul apei, aerisirea solului și crește rezistența culturii la stresul biotic și abiotic. În al doilea rând brazda nu se răstoarnă și nu se deplasează lateral. În pofida unei lucrări adânci a solului, nu se produce nici o inversare a profilului solului, reducându-se astfel emisiile de CO2.

În al treilea rând resturile vegetale sunt gestionate optim. Păstrarea resturilor vegetale la suprafață crește conținutul de materie organică a solului, permițând astfel tuturor organismelor telurice să prolifereze. În plus, prezența resturilor vegetaler creează un strat natural de mulci care reduce eroziunea cauzată de apă.
Lucrarea în profunzime a solului permite infiltrarea mai bună a apei spre straturile adânci (având drept consecință reducerea stagnării apei) și îmbunătățirea tuturor proprietăților fizice ale solului (în special a porozității). Datorită înclinației speciale a ancorelor este posibilă reducerea eforturilor de tracțiune în timpul lucrului, consumul de motorină scăzând semnificativ. Lucrând la o adâncime cuprinsă între 40 și 70 [cm], scarificatoarele MASCHIO GASPARDO asigură eliminarea hardpanului și a compactării, permițând astfel absorbția optimă a rădăcinilor.

Scarificatorul ATTILA a fost proiectat pentru tractoarele cu puterea cuprinsă între 110-300 [CP], pentru fermele mici și mijlocii care au nevoie de un utilaj cu adâncimi de lucru de până la 50 [cm], fără răsturnarea și deplasarea laterală a brazdelor, pentru a crește conținutul organic. Pe cadru se prind organele active cu grosimea de 30 [mm], prin intermediul suporturile sudate (CSS), care pot lucra la o adâncime de până la 50 [cm]. Având unghiul de penetrare calculat cu atenție, organele active de tip “dalta” (dinte), înclinate progresiv, pătrund treptat în sol, reducând astfel solicitarea pe cadru și pe tractor.
Vârfurile inversabile, încărcate cu strat de carbură de tungsten, oferă o durată de viață de până la trei ori mai mare, în special pe un sol foarte abraziv, cum ar fi solul nisipos. Dacă solul prezintă pietre pot fi folosite noile organe active (brăzdare) din WIDIA, care asigură o rezistență la uzură de aproximativ 7 ori mai mare față de organele de lucru standard. Pe lângă faptul că permit spargerea perfectă a hardpanului, decompactarea optimă a solului și restabilirea porozității pe întregul profil al solului prelucrat, noile brăzdare permit menținerea la suprafață a unei bune părți din resturile vegetale (aproximativ 40%), protejând astfel terenul împotriva eroziunii datorate ploii și vântului. O secție este formată dintr-un spărgător de brazdă, aripi laterale și un vârf inversabil care se schimbă într-un timp foarte scurt.
Pentru eventualitatea întâlnirii în sol a unor obstacole, scarificatorul ATTILA este dotat cu șuruburi de forfecare (bolțuri de forfecare). Când se depășește sarcina maximă șurubul se foarfeca, permițând astfel organelor active (dinților) să se ridice și se evită astfel posibile deteriorări ale organelor active (dinților) și ale cadrului.

Versiunea ATTILA HYDRO este un scarificator foarte bun chiar și pe un teren bogat în reziduri, datorită sistemului hidropneumatic care permite organelor active să se ridice când întâlnesc anumite obstacole. Această versiune este disponibilă și cu o lățime de până la 4 [m], cu 9 organe active (dinți). ATTILA poate fi echipat și cu un tăvălug dublu cu pinteni, ideal pentru lucrul pe soluri nisipoase. Limitatoarele de brazdă laterale (sunt disponibile opțiuni mecanice sau hidraulice) permit efectuarea de lucrări precise de-a lungul marginilor sau șanțurilor. Tavalugii cu pinteni asigură o finisare bună a patului germinativ și, în același timp, aceștia sunt proiectați pentru a compacta solul afânat de către pinteni, limitând astfel evaporarea apei din straturile de suprafață. Noul tăvălug dublu cu pinteni este disponibil pentru un sol afânat, în timp ce clasicul tăvălug cu pinteni este recomandat pentru solurile dure și cu numeroase resturi vegetale.
Sistemul de siguranță modern și noul design al organelor active asigură ridicarea corectă a elementului în cazul obstacolelor ascunse, prevenind astfel posibile deteriorări. Uleiul împins afară de către piston este transportat într-un acumulator dublu cu azot, cu ajutorul unui sistem de supape.
De ce trebuie un fermier să alegă un scarificator ATTILA? Menținând o viteză de înaintare de 9-10 [km/h], scarificatorul poate acoperi suprafețe mari de teren într-un timp mult mai scurt. Distanța generoasă de sub cadru și distribuția corectă a greutății asigură faptul că, acesta poate pătrunde adânc în sol, chiar și atunci când există numeroase resturi vegetale sau un sol dur. ATTILA este scarificatorul ideal pentru fermele și contractanții medii care au nevoie de performanțe bune chiar și pe teren pietros.

Articol de

Strada Înfrățirii nr. 155
Chișineu-Criș, Arad – ROMANIA
Tel. +40 257 307030ș Fax +40 257 307040
info@maschio.ro; www.maschio.ro

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 19 - 6 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023
Vârful de gamă de la Bobcat Noul încărcător compact pe roți L95

Demo Room

Ultimele Articole
Fabricat in Romania

Aateq

Belgian precision turning, milling and welding in Romania CINE SUNTEM? Compania Aateq a fost înființată în anul 2006 de către…

Citeste si: