AgrotechnicaMasini de Semanat si Plantat

Semănătoare de precizie de mare viteză CHRONO 500

Share this article

Semănătoare de precizie de mare viteză
CHRONO 500, cu modulele laterale pliabile vertical

Conf. dr, ing. Bungescu Sorin Tiberiu
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timisoara

La expozitia Agritechnica 2023 Maschio Gaspardo a venit cu unele inovatii in domeniul semnatorilor de precizie, punand un accent sporit pe agricultura de precizie. Noua semanatoare de mare viteza “CHRONO 500” a fost dotata cu un distribuitor revolutionar de îngrășăminte cu acționare electrică și o mare versatilitate datorită cadrului cu modulele pliabile, care este disponibil și în versiuni transformabile pe 8 și 12 rânduri.

MASCHIO GASPARDO își completează familia de semănători de mare viteză cu modelul CHRONO 500. Echipată cu o secție de semănat acționată electric și un sistem unic de transport pneumatic al semințelor, CHRONO 500 permite funcționarea la o viteză de 15 [km/h] și chiar mai mult, cu un standard de precizie garantat conform ISO 7256/1. Gama de semănători CHRONO completează numeroasele soluții deja oferite de GASPARDO pentru semănatul de precizie.

Cu semanatoare CHRONO fermierii pot lucra în numeroase modalități și pe diferite tipuri de teren: de la prelucrarea convențională a solului, la lucrări minime și până la semănatul direct. Sunt garantate întotdeauna precizia ridicată a aplicării semințelor, indiferent de mărimea acestora.

CHRONO 500 este echipată cu sistemul de comunicare ISOBUS, protocol universal care permite conectarea simplă a echipamentului la orice tractor ISOBUS, asigurând astfel controlul și reglarea parametrilor de semănat, monitorizarea și analiza performanțelor echipamentului. Principala noutate constă în, noul său sistem software. Fiecare secție de semănat este acum echipată cu o unitate de control dedicată pentru a controla fiecare dintre rândurile de semănat, atât în funcție de variația dozei, cât și de excluderea rândurilor. Acest lucru îi permite lui CHRONO 500 să aplice pe deplin funcționalitatea agriculturii de precizie. Sistemul de transport pneumatic reglabil însoțește semințele de la sistemul de distribuție direct în brazda de semănat, fără să ricoșeze în tubul de semănat. Există două sisteme independente: primul gestionează vidul alimentatorului pentru a selecta semințele, iar cel de-al doilea constă într-un compresor de aer care furnizează un flux de presiune variabilă pentru a transporta semințele în mod uniform prin tubul de livrare către brazda din sol. Fluxul de aer care transportă semințele este generat de un compresor volumetric de tip “cu lobi” (independent de sistemul de vid al distribuitorului) care poate fi reglat în funcție de tipul de semințe, de viteza de lucru și de adâncimea de semănat dorită. Acest lucru asigură o poziționare perfectă a semințelor, chiar și atunci când viteza de lucru este redusă sau când se utilizează semințe mici (fluxul de aer poate fi modificat atunci când se seamănă, de exemplu, rapiță sau sfeclă, deoarece aceste semințe mici necesită adâncimi mai mici).

Aspirația aplicată distribuitorului trece prin găurile din discul de semănat și captează semințele. Selectorul dublu se asigură apoi că fiecare gaură reține doar o singură sămânță. Reglarea micrometrică a selectorului îi permite să se adapteze la orice formă și dimensiune a semințelor, oferind întotdeauna o precizie maximă (de exemplu: soia, porumb, floarea-soarelui, rapiță, sfeclă și mazăre). Unitatea de distribuție este proiectată pentru a reduce la minimum uzura componentelor și pentru a asigura o fiabilitate maximă în toate condițiile de lucru, limitând astfel costurile de întreținere curente și crescând timpul pentru alte activități agricole.

Motoarele electrice fără perii care acționează distribuitoarele de semințe sunt caracterizate de o fiabilitate dovedită și nu necesită întreținere.

Unitatea de semănat CHRONO este proiectată astfel încât semințele să fie eliberate și să cadă liber în tubul de semințe datorită planului înclinat al discului de semănat (15°). Cu secțiile de semănat CHRONO, zilele de lucru sunt, de asemenea, mai ușoare datorită noii ergonomii a rezervoarelor de semințe și a microgranulatorului. Deschiderea rezervorului de semințe se află la numai 115 [cm] de sol, ceea ce facilitează operațiunile de umplere. Deschiderea rezervorului de microgranule poziționat în partea din spate a secției de semănat este și mai accesibilă; poziționat la mai puțin de un metru deasupra solului, acesta reduce la minimum riscul de contact sau de inhalare a oricărui praf. Microgranulatorul este acționat electric și gestionat cu ajutorul unui protocol de comunicare ISOBUS.

Secția de semănat CHRONO poate dezvolta până la 300 [kg] de presiune în sol, permițând astfel lucrul în condiții altfel prohibitive. Operatorul poate regla cu ușurință sistemul AIR SPRING de la terminalul ISOBUS al tractorului pentru a se asigura că semănătoarea menține contactul cu solul și o adâncime de semănat uniformă chiar și atunci când lucrează la viteze mari pe soluri moi.

CHRONO 500 mărește numărul de versiuni ale semănătorilor purtate din gamă, alăturându-se modelului CHRONO 300. Noul cadru cu pliere hidraulică pe verticală și modulele laterale flotante este conceput pentru a garanta o autonomie și o productivitate ridicate, o reducere a spațiului necesar în timpul transportului și o stabilitate maximă a elementelor de semănat individuale. Acest lucru este posibil datorită celor 3 module flotante presurizate care permit secțiilor individuale să urmeze cât mai bine contururile terenului, chiar dacă acesta este denivelat, pentru o adâncime de semănat uniformă pe întreaga lățime a mașinii. Sistemul de compensare a modulelor laterale “WINGS UP” permite ridicarea hidraulică a secțiunilor laterale în timpul manevrelor la capătul terenului, pentru a evita posibilele coliziuni cu obstacole. Un sistem ingenios de ridicare diferențiată, deplasează secțiile de însămânțare ale modulelor exterioare în mod individual, reducând astfel dimensiunile semănătorii în timpul transportului.

Cadrul lui CHRONO 500 este disponibil în două configurații: fix sau transformabil pentru versiunile cu 8 și 12 rânduri. În cazul versiunilor fixe, este posibil să se aleagă varianta cu 8 rânduri cu distanța între rânduri de 70 sau 75 [cm] sau cea cu 12 rânduri cu distanța între rânduri de 45 sau 50 [cm], în timp ce pentru versiunile transformabile, versiunea cu 8 rânduri (disponibilă în cele două variante de distanțe între rânduri) poate fi transformată în 12 rânduri prin alegerea uneia dintre cele două distanțe între rânduri disponibile (45 sau 50 [cm]). Transformarea se realizează prin îndepărtarea/adăugarea fizică a 4 module datorită unui cărucior special, care permite ca această operațiune să fie efectuată cu munca a 2 operatori. Odată ce transformarea a avut loc, pentru a obține distanța corectă între rânduri, cele trei perechi de secții situate în centrul și, respectiv, la capetele cadrului sunt deplasate pe ghidaje speciale. După ce „transformarea mecanică” este finalizată, noua geometrie a semănătorii este setată cu ajutorul software-ului ISOBUS.

CHRONO 500 introduce, de asemenea, noi caracteristici importante pentru distribuția de îngrășăminte. Dispozitivul de distribuire a îngrășămintelor profită din plin de capacitatea de 1.100 [ l ] a buncărului frontal PA1 ISOBUS cu distribuitor volumetric acționat electric și suflantă hidraulică dedicată. Sistemul de distribuție a îngrășămintelor utilizează un nou și inedit element de susținere. Conectat la secția de semănat, dar independent în mișcare, fiecare brăzdar este monodisc cu roată de adâncime reglabilă. Sistemul “AIR SPRING”, prezent și pe deschizătoarele de brazde pentru îngrășăminte, completează echipamentul tehnic, maximizând capacitatea de a menține o adâncime de lucru constantă chiar și atunci când sunt întâlnite porțiuni mai dificile de sol în cadrul aceluiași câmp.

În toate configurațiile, CHRONO 500 le permite fermierilor și contractorilor să beneficieze de toate avantajele programelor “Agriculturii 4.0”.

Articol de

Strada Înfrățirii nr. 155
Chișineu-Criș, Arad – ROMANIA
Tel. +40 257 307030ș Fax +40 257 307040
info@maschio.ro; www.maschio.ro

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 27 + 6 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
Tags:
Noul Fertilizator lichid la Tempo L
Tractorul românesc produs de IRUM TAGRO Stage V

Demo Room

Ultimele Articole
Fabricat in Romania

Aateq

Belgian precision turning, milling and welding in Romania CINE SUNTEM? Compania Aateq a fost înființată în anul 2006 de către…

Citeste si: