AgrotechnicaMasini de Semanat si Plantat

Noua semănătoare în rânduri combinată „OPERA 600” de la Maschio Gaspardo

Share this article

Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I“ din Timișoara

Grupul Italian Maschio Gaspardo este recunoscut pe plan mondial pentru semănătorile de o înaltă calitate, pentru cereale și plante prășitoare, pe care le proiectează și construiesc în cadrul fabricilor din Italia.

O nouă realizare a marelui grup Italian este semănătoarea universală OPERA 600, care a fost proiectată pentru semănatul în rânduri, pe soluri tari, minim afânate sau afânate, a unei varietăți de culturi. Aceasta este formată din 3 secții de lucru (3 mașini agricole) reglabile în mod independent și anume: cultivatorul frontal cu discuri, tăvălug cu pneuri și mașină de semănat „X-FORCE” complet schimbată. Combinația specială de mașini agricole la OPERA 600 permite preagtirea patului germinative în vederea semănatului, însamântarea și fertilizarea la o singură trecere, reducând astfel timpul de prelucrare a solului și costurile operaționale ale fermierului. Tăvălugul central este realizat din 12 anvelope, model 405/70r20, decalate între ele cu 200 mm. Adâncimea de semănat și presiunea pot fi reglate independent, în funcție de tipul semințelor și al solului.

Semănătoarea OPERA 600 este dotată cu sisteme de ultimă generație, printre care se numără și sistemul ISOBUS „GENIUS MASTER”. Acesta are rolul de a simplifică calibrarea semănatului și a fertilizării. Comunicarea ISOBUS dintre semănătoare și tractor permite afișarea tuturor parametrilor de lucru și reglarea, prin simple atingeri, poziției de lucru a tavălugului frontal, a grapei cu discuri, a brăzdarelor pentru îngrășăminte și a grapei de acoperire a semințelor cu pământ, precum și a presiunii la sol a secțiilor de semănat.

Semănătoarea beneficiează de o tehnologie de ultimă generație pentru agricultura de precizie. Doza de însămânțare și doza de fertilizare pot fi reglate automat pe baza unor harți de prescripție special elaborate și încărcate în sistem. Eficiența ridicată a mijloacelor de lucru reduce la minim costurile de producție și crește rentabilitatea întregii ferme.

Utilizarea semănătorii combinate OPERA 600 are unele avantaje agronomice incontestabile și anume:

  • Pregătirea optimă a patului germinativ;
  • Compactarea solului este redusă;
  • Se pierde mai puțină apă în sol;
  • Reducerea daunelor cauzate de salinitate timpurie datorită positionării îngrășământului între rânduri.

Avantajele operatorului:

Adaptabilitate ridicată la solurile cu diferite grade de prelucrare primară;

  • Capacitate mare de încărcare;
  • Productivitate și viteză de lucru ridicate;
  • Adaptabilitate perfectă pentru diferitele tipuri de semințe;
  • Reglarea simplă a organelor de lucru;
  • Întreținere redusă.

Semănătoarea OPERA 600 are o lățime de lucru de 6 m, numărul secțiilor de semănat este de 48, distanța între rânduri este de 12,5 cm, buncărul este de tip „cu cameră dublu presurizată”, buncărul de semințe are capacitatea de 2550 sau 3300 litri, buncărul de îngrățșăminte are capacitatea de 2550 sau 2200 litri, iar greutatea este de 10400 kg. Presiunea de apăsare pe sol este de 160 kg. Aceasta poate lucra în agregat cu tractoare cuprinse între 280 și 320 CP.

OPERA 600 SF-2 este dotată cu un buncăr presurizat, dotat cu două compartimente pentru semințe și îngrășăminte. Semințele sunt distribuite simultan cu îngrășămintele. Presurizarea internă constantă îmbunătățește alimentarea produsului în distribuitor pentru o însămânțare precisă și omogenă. Distribuitoarele sunt de tip „volumetric” și sunt realizate dintr-un corp din aluminiu durabil și distribuitoare, model „rulou”, de dozare interschimbabile rezistente la coroziune. Acționarea acestora este electronică și este gestionată de sistemul „GENIUS MASTER” (ISOBUS). Distribuitoarele de dozare sunt interschimbabile în funcție de cerințele de distribuție și de produs. Diametrul mare și dispunerea elicoidală a celulelor garantează o distribuție fiabilă și uniformă.

Cultivatorul din față dotat cu discuri crestate, montate separate pe cadru, este format din două rânduri de discuri cu Ø 510 mm, cu acțiune independentă, fiecare disc având propriul amortizor „silentblock” realizat din cauciuc rezistent și butuci AGRIHUB, ceea ce îi permite să urmeze contururile solului, chiar dacă acesta este denivelat sau nu este plat.

Pe drumurile publice sau agricole transportul semănătorii combinate este agil, iar sistemul hidraulic al echipamentului permite închiderea rapidă și sigură a modulelor laterale, ajungându-se în final la o lățime de transport de 3 m.

Articol de

Strada Înfrățirii nr. 155
Chișineu-Criș, Arad – ROMANIA
Tel. +40 257 307030ș Fax +40 257 307040
info@maschio.ro; www.maschio.ro

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
Fill out this field
Fill out this field
Cod Verificare 26 - 13 = ?
Rezolva ecuatia pentru a demonstra ca nu sunteti un robot.
Enter the equation result to proceed
You need to agree with the terms to proceed
UNITED GRINDING –STUDER – Noul S100 Mașina perfectă pentru segmentul entry-level
Titan Machinery – VÄDERSTAD – Noul CARRIER XT 425-625

Demo Room

AgroTechnica

Ultimele Articole
Fabricat in Romania

Aateq

Belgian precision turning, milling and welding in Romania CINE SUNTEM? Compania Aateq a fost înființată în anul 2006 de către…
Indagra

Citeste si: